donderdag 24 januari 2008

200 + game



Vorige keer bespraken we een lijk uit de kelder. Het 'om beurten gooien'. Daarvoor hadden we de 'handjeklap'. Vandaag bespreken we het derde lijk. De 200+ game.
Wat is een 200+ game. Dat is een game waarin je boven de 200 gooit.
Vroeger was dat bijzonder. (toen Fred Flinstone nog bowlde) Net als een 2.12 uur op de marathon. Vooral die van Bikila in 1964. Dat was tijdens de spelen. Als je beseft dat hij vier jaar ervoor 2.15 liep met het laatste stuk zonder schoenen, dan mag hij best een goed hardloper genoemd worden. Maar verwacht niet van mij dat ik sta te juichen als ze dat nu nog doen. Nu verwacht ik een 2.04. Dertig jaar geleden verwachte ik een 2.10. Bijv. van Nijboer. of een 2.09 van Gomez, daarna een 2.08 van Rob de Castella Toen werd het tijd voor de legendarische Lopez die op 39 jarige leeftijd het wereldrecord op 2.07 zetten. (in Rotterdam) En toen werd het steeds donkerder in Marathonland. De blanken moesten steeds vaker thuisblijven zodat het een afrikaans feestje is geworden. We volgden Densimo, Saleh (2.05), Etc en afgelopen jaar Haile Gebrselassie. 2.04 in Berlijn. Hij vermoed dat er in de nabije toekomst een Ethiopiër binnen de 2 uur gaat lopen.
Bij bowlen lijken we ons te hebben vastgepind op de 2.12.00 of de 200 in dit geval. En dat terwijl er lieden zijn die niet anders doen. En die staan niet alleen. Nee, wekelijks horen we John omroepen wie er allemaal een 200+ game hebben gegooid. En dat zijn er vaak een hoop. Wij, als profesionaliseerders van de bowlingsport, proberen al tijden de lat naar de 250 te krijgen. Dan heb je nog iets om voor te vechten. Spanjer gooit geregeld een 200+ zonder het in te gaten te hebben. Bij oefenpotjes vooral. En dan meestal als er niemand bij is. Doesman doet gemiddeld 275 (op de Wii) en Bokman kan dinsdag niet.

woensdag 23 januari 2008

Bowlingregulaties NBF - rechts heeft voorrang

kijk links kijk rechts en nog een keer
als je werpen moet
kijk links kijk rechts en nog een keer
want dan doe je het pas goed

Dit liedje heb ik speciaal gecomponeerd ter herinnering van deze regulatie. Oke, ik geef toe, het is een beetje gestolen van Bassie en Adriaan. Maar het blijft enorm knap.
Als je van de Utrecht Leage overstapt naar de Tieler Leage valt een ding meteen op: Men wacht op elkander met gooien. Niet om tegelijk te gooien, maar juist om niet tegelijk te gooien.
Ik herinner me tijdens de laatste zomercompetitie dat ik en El Bokko berispt werden omdat we een simultaan strike wierpen. We moesten toevalligerwijs tegen elkaar en wij dachten een mooie show neer te zetten. Was het ook, maar niet voor onze buurman. Die stoorde zich aan het feit dat we tegelijk gooiden. En hij kreeg het ook nog 's op z'n hart om dat met ons te delen. Ja, u leest het goed. We hebben het over een zomerleage waar iedere lulhannes aan mee mag doen, je bij tijd en wijlen met z'n achten of tienen staat te draaien rond een tafeltje en waarbij je iedereen moet handjeklappen. En dus ook nog eens op elkaar moet wachten met gooien. Het rare is dat er een baantje verder wel gegooid mag worden. Dit stoort feitelijk evenveel. Zo probeerde ik afgelopen dinsdag steeds simultaan met Dimitri te gooien. Hij stond twee banen rechts van me. Ik probeerde in zijn flow te hangen. Ik kan er goed tegen. Het is deel van de sport. Stel dat Cruijff niet kon scoren als er een verdediger bij was. Of een keeper in het doel stond. Of een soldaat kan niet schieten als z'n buurman ook ligt te schieten. Mannen! Om beurten schieten!! Nee, zo win je de oorlog niet.
Willen we de bowlingsport professionaliseren, zoals deze web-site dat tracht te doen, dan zullen er verschillende lijken uit de kelder gehaald moeten worden. Of anders gezegd: Oude gewoontes en tradities zullen omwille van het imago van de sport opgeschoond moeten worden.
Stel, je gaat naar bowlen kijken en er staan 8 lieden simultaan te striken. Hoor je de ballen rollen? Hoor je de kegels vallen? Ik wel. Het klinkt als een klokje.

maandag 21 januari 2008

Doe doe doe de handjeklap



Een vriend van me vroeg me onlangs waarom er na een spare of strike altijd een handjeklap wordt gedaan. Niet enkel bij het eigen team, maar ook bij de tegenstander. Als je nagaat dat we bij de zomercompetitie op deze wijze soms negen handjeklaps moeten doen, vraag je je af waarheen en waarvoor? Er zijn verschillende bronnen te noemen die ontstaansclaims opeisen, maar geen van allen geeft een bevredigend antwoord. Enkel John Jowdy geeft in zijn boek 'Bowling Execution' een antwoord dat we misschien wel kunnen gebruiken. Ik citeer:
'Bowlers zijn feitelijk heel zielige mensen die na van alles te hebben geprobeerd tot de conclusie moesten komen dat ze eigenlijk helemaal niks kunnen. Alles wat ze aanraken gaat stuk, alles wat ze doen gaat fout en alles wat ze proberen te zeggen leidt enkel tot verwarring en ruzie. Zij ademen kostbare lucht in en vervuilen onze riolen met hun alcoholische pis. Als deze lowlifes elkaar terugvinden in een sport waarbij je een zware bal naar tien staande poppetjes moet gooien dan wordt de onnozele herkenning bezegeld met een handjeklap.'

Ik herken dat bij mezelf en bij m'n teammaten. Het zal dus wel zo zijn.

ABC van de bowlingsport


Vandaag zijn we bij de F. De F is een veel voorkomende letter, dus mag het logisch heten dat we er een paar gebruiken.

Four-bagger: Vier strikes achter elkaar.

Frame: een tiende deel van een game.

Frozen rope: (bevroren touw) een kaarsrechte bal met hoge snelheid dwars door het midden. Bij ons ook wel een 'bokkertje' genoemd. Naar Bokman die er drie overwinningen mee op z'n naam zette.

Fucker: iemand die z'n bal een beurt geeft.

Full hit: Als de bal vol op de pin terecht komt. Risico van een 'bokkertje'. Een hoge splitkans. Soms expres met een spare in het achterhoofd.

Full roller: Een bal die volledig over z'n cirkelomtrek rolt. De meest normale ballen rollen niet, maar glijden en spinnen in een ufo-achtige beweging. Vandaar de naam 'Slider'. De bal gaat pas rollen als hij aan het eind van de baan is. Sommige mensen echter rollen de bal als een knikker over de baan. Je hoort dan vaak een overduidelijk kdonkedonkedonkedonkedonk. Dan rolt hij ook over z'n gaten en wonden.

Volgende keer de 'G'.

15 januari 2008


Eventjes leek het erop dat Easy Slider de ingeslagen weg zou blijven volgen. Eventjes in de zin van de eerste partij van deze mooie dinsdagavond.
We werpen tegen Chel en Henk. Een mooi stel. Onze meest serieuze tegenstander en... tegen hen speelden we vorig jaar een zeer, zeer spannende pot.
vanavond was het allesbehalve spannend. Het was een heel naar avondje. Hoe slecht de vrinden van Eurohollidays ook wierpen, Easy Slider wist er wel onder te duiken.
Alleen de eerste partij. Dat was een lust voor het oog. Spanjer weet een eenzame 186 te noteren. Een lange opeenhoping van strikes en spares. En als Spanjer dan ook nog een early foundation noteerd, plus een foundation in de vorm van een spare, en dan de pot als een waarachtig Ankerman uitstriked, minus zijn drie overgebleven pinnetjes, dan kun je alleen maar stil worden.
Doesman vecht zich naar een nette 134. Vooral de spares doen niet mee vanavond. Zijn saldo hangt aan een dubbele strike in de tweede en derde frame. Jammer. Maar in ieder geval een cijfercombinatie waarmee je de winst kunt pakken. De foto is een eerbetoon aan dit mooi gezongen duet.
De tweede game wordt op baan 5 uitgevochten. Michelle is behoorlijk pissed. Ze heeft 'r dag niet. Henk gaat zo die gaat. Doesman en Bokman denken duidelijk dat het een eitje rijtje wordt. Hoewel ze niet slecht presteren mogen we toch concluderen dat het beter kon. Er blijft teveel staan en er wordt te weinig opgeruimd. Resultaat is rommel. Doesman schrijft een lekkere 159 en Bokman werkt nog altijd naar een hogere handicap toe. Hij doet een 130je. Doesman opent sterk als een Bobby Fischer, hij dut halverwege in als een Jannes van der Wal en sluit historisch af met een X-8/-X9/. Een even sterke early foundation als Spanjers eerste game. Doesman weet enkel ook nog die laatste drie te treffen.
Bokman heeft mazzel dat hij een drietal spares weet te maken en te innen. Verder laat een einde als 8--81-8--61 weinig te raden over. Hij zit in een neerwaartse spiraal en zoals de laatste game laat zien, is de bodem nog niet in zicht. We wachten enkel tot hij twintig ballen met een harde boog in de geul pleurt. Durft hij dit jaar nog een 0 score te pakken en de boeken te vullen met de eerste officiële NBF 0-score? Easy Slider zet z'n centen op een keiharde Yes. Maar enkel als dit wereldteam na dit seizoen afscheid neemt van de bowlingsport. Of elders gaat competeren.
In de laatste game zetten Spanjer en Bokman een vlekkeloze imitatie van Laurel en Hardy neer. De scores zijn niet vastgelegd. De eindtotalen wel. Bokman zoekt de honderd met een 114 en Spanjer probeert zijn Utrecht gemiddelde te halen. Dat lukt 'm.

We hadden met 4-0 kunnen eindigen. We hebben het weggegeven. Helemaal omdat de buren beneden peil stonden te werpen.
Volgende week hebben we rust. Daarna moeten we er tegenaan.

maandag 14 januari 2008

Videoclip Vroeger


Dit is een intro van de nieuwe hit van De Band. Plus een fotoverslag van de uitreiking van het eerste exemplaar. Cd's zijn te bestellen via de 'reageer'. 45 euro incl verzendkosten.

woensdag 9 januari 2008

8 januari 2008


Op de 73ste geboortedag van Elvis treden we aan zonder Spanjer. Spanjer viert feest. Doesman en Bokman moeten het zonder hun grote voorbeeld. Easy Slider heeft een treffen met Jeff en Dimitri. Beide heren zijn al besproken en u herinnerd zich ongetwijfeld de bijnaam van Dimitri. Een zucht van teleurstelling ging door het team. Hoe groot was het verlangen om deze Dimitri eens flink te verslaan en publiekelijk te vernederen. Er ging al een gerucht dat Dimitri juist daarom afhaakte deze avond. Angst voor gezichtsverlies. Geen probleem. Easy Slider heeft zich de afgelopen vakantie sterk opgeladen en heeft de teleurstellingen van de Ruggestee en de Wanmolen een plekje gegeven.

We pakken baan 1. Zoals vaak spelen we aan de linkerkant van de zaal. Andre valt in voor Dimitri. Doesman weet een nette 135 te noteren en Bokman springt er net overheen met een strakke 140. Mede dankzij een dieptepunt in de carrière van Jeffrey, die al 7 baanrecords heeft, winnen we deze pot.
De sliders gaan naar baan 2 voor een herhaling. Helaas begint Andre uit de kast te kruipen en vestigd de aandacht op zichzelf met een verpletterende 215. Jeffrey probeert bij te blijven maar steekt op 185. Easy slider besluit halverwege niet te knokken, maar de kracht te sparen voor de derde game. Heel wijs. Als je ziet dat je met 100 pins in de boot gaat, dan kun je beter recapituleren en de aandacht vasthouden voor later treffen.
Dat doet dit wereldteam dan ook. De derde game wordt een demonstratie van kracht en kunde. Doesman legt zonder moeite 3 strikes op een rijtje en even later nog twee. Hij laat helaas de 200 liggen door een fling in de tiende. Een 183 is zijn beloning. Bokman houdt zich voor zijn doen in met een 163. Hij werpt zelfs 7 spares op een rij en krijgt vanuit de hele zaal erkenning voor zijn talent. Hier werd al voor gevreesd in de Tieler competitie. Easy Slider vecht zich terug en Jeffrey is de eerste die de klappen mag voelen. En wat voor klappen. Ze komen dubbel zo hard aan omdat zijn vriendin getuige moest zijn van deze vernedering. Een onverwacht mooie vrouw met goede smaak en stijl een een passie voor de atletieksport, zoals haar Nikes verkondigen. Bokman zei nog: Jammer dat ik al getrouwd ben! Doesman reageerde: Ik gooide dan wel vijf strikes, maar in mijn broek bleef telkens 1 pin overeind staan.

Er wordt een burgertje op Elvis gegeten en we bemoedigen elkaar met de woorden dat Elvis spoedig terugkomt. In zijn roze Cadillac om alle ware gelovigen hamburgers te voeren.

Excuses overigens voor de late up-date. Twee leden van Easy Slider zaten in de studio voor een tijdrovend project. Voor de vrienden zullen we de resultaten binnenkort on-line zetten.

vrijdag 4 januari 2008

Wanmolen in brand

Brand in partycentrum de Wanmolen in Zetten

30 dec 2007, 14:18 - ZETTEN - Vuurwerk heeft zaterdagavond rond zes uur een uitslaande brand veroorzaakt in partycentrum de Wanmolen in Zetten.

Bowlingteam Easy Slider werd zaterdagavond gehinderd in hun training door belhamels die vuurwerk in een afvalcontainer hebben gegooid. Het vuur greep snel om zich heen in het gedeelte tussen de sporthal en het restaurant.

Toen de brand uitbrak, stond Doesman flink te striken. De beheerder heeft iedereen naar buiten gestuurd en de brandweer gewaarschuwd. Die rukte uit met twee tankautospuiten en een motorspuitaanhanger. In totaal hebben zeventien brandweerlieden het vuur geblust. Om te voorkomen dat het vuur zich via het dak zou verspreiden naar het restaurant en de sporthal, heeft de brandweer een gat in het dak gemaakt.

De schade is aanzienlijk. De verzekering heeft direct opdracht gegeven voor het opruimen van het pand. Of de Wanmolen de komende dagen nog open kan gaan, is onbekend.

Team Easy Slider wijkt voorlopig uit naar Beuningen.

Interview Spanjer 2008


Spanjer geeft antwoord op een paar vragen.

Hoi Spanjer! Zin in 2008?
Zeker. Vanaf de Veluwe natuurlijk een geweldig jaar. Vooral de trouwe fans en lezers van deze site. We staan er goed voor in de competitie. We merken dat er een sterk stijgende lijn in het spel zit. Mijn afsluiting van 2007 met een 191'er biedt veel hoop om dit seizoen weer ouderwets op onze naam te schrijven.

Goede vakantie gehad?
Veel getraind. Veel verdriet gehad. De Ruggestee is afgebrand. Zie de verslagen zou ik zeggen. En toen we een trainingsavond in Zetten hadden geplanned, brandde daar ook de boel af. Niet zo ernstig als in Hoenderloo, maar ernstig genoeg om te moeten cancelen. Vuurwerk was hier de boosdoener. In Hoenderloo was dat een BBQ.
Verder vanmiddag een trainingssessie in Barneveld. Ik heb een uur lang met een 16 ponder geworpen voor extra armkracht.

Die brandjes zijn opzet?
Er staan een aantal tegenstanders onder verdenking. Ik mag geen uitspraken doen. We zijn ondervraagd over welke teams ons graag willen hinderen in onze snelle ontwikkeling. 'Eurohollydays' en 'de bengeltjes' staan hoog op het lijstje. Eurohollydays om voor de hand liggende redenen en De Bengeltjes omdat die al eerder vast hebben gezeten voor brandstichting in bowlingcentra.

Hoe is het met de kids?
Gaat lekker. Wel vermoeiend als ze elkaar wakker hoesten. Vooral de baby wil zich nog wel eens in een hoestbui verslikken. Ik moet minder boven de wieg roken zegt mijn vrouw. Maar het is het enige kamertje dat we nog warm kunnen krijgen dus het staat er behoorlijk blauw. Jammer voor het kindje, maar ze is niet de enige met een zuigbehoefte zeg ik altijd maar. Ik heb een foto van haar. Net gemaakt. Het behang is nieuw.