donderdag 20 maart 2008

18 maart 2008



Vandaag zal de geschiedenisboekjes ingaan als de dag van ‘Spanjers 211’.
Vele jaren en generaties verder zal men op deze dag een taart eten met 211 kaarsjes in de vorm van kleine witrode pinnen. Welk een vreugde toen John het ‘211 van Mathijn’ door de boxen liet galmen. Wetende dat hij deze morgen zijn eerste laadklep al om half zes op z’n kanis kreeg is hem die blunder snel vergeven en met een hoge dosis endorfine in het systeem zal Spanjer daar geen seconde aan verspillen. Hier heeft hij maanden naar toe gehuild.
Tientallen ballen en werpstijlen getest. Vandaag was het genoeg. Om wederom een avond lang balletje wissel en hookballen naar het ‘net niet’ hoekje te gooien had zijn geest wellicht gebroken en een voortijdig aftreden ingeluid. Vandaag is het tij gekeerd. Ton heeft gesproken vanuit zijn middelvingergat en zijn boodschap is een vel en duidelijk: Ik ben er voor de harde rechte lijn. Mijn gewicht laat geen goede curve toe en ik laak een blok in mijn binnenste. Spanjer heeft geluisterd en liet een paar lijnballen zien waar je alleen maar ontzag voor kunt hebben.
Hier een kort verslag van deze historische avond.

Bokman en Spanjer mogen de eerste bal op baan 5 uitrollen. Spanjer begint en striked. Dit is misschien wel de bepalende klap die wordt uitgedeeld aan onze tegenstander van vanavond. Jeff en Dimitri. Beide heren kent u. Dimitri is bekend bij heel bowlend Nederland. Zijn handicap vanavond was echter zijn tegenstander. Hij gooit geen strike en we spuiten weg. We zetten een lied in majeur in en blijven die zingen tot de laatste pin valt. Bokman en Spanjer vechten op baan 5 een onderling duel uit en Spanjer pakt ‘m op een schamele 5 punten. 169-164. Meer dan genoeg voor een punt.
Op baan 6 neemt Spanjer een stapje terug en laat hij Bokman glinsteren boven het gelakte hout. Bokman draait deze drol alleen en Spanjer weet dat daar ruimte voor is.
Bokman weet de pot te zelfs ankeren als het anker van een zware stoomboot. Hij zet een welkome 151 naast de magere 129 van Spanjer. De buren hebben duidelijk een zware dip. De handicap van Dimitri wordt groter in de vorm van een steeds minder presterende Jeff. Dit in het voordeel van Spanjer die weliswaar op punten verliest maar dankzij een op punten winnende Bokman steken ze game 2 ook in de tas.
Dan gaan we terug naar baan 5. Dimitri gaat los en Jeff schijnt de ernst van de situatie in te zien. Nu is het Bokman die wat draadjes laat hangen. Het is de wisselwerking tussen deze twee sterspelers die wel vaker parten speelt. Zo ook deze derde game.
Spanjer opent sterk. Spanjer sluit sterk, maar de middenreeks ving de blikken. Hij legt moeiteloos een vijfling te kijk en weet diep in zijn hartje dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Iedere strike in deze reeks wordt opgedragen aan een van z’n dochters. Je kon hem de namen horen fluisteren vlak voor het akkoord dat ‘strike’ klinkt. Hij gooit zijn tweede officiĆ«le NBF 200 plusser. Zijn eerste van het seizoen 2007/2008. 211 telt de teller na een serie verbluffende stuntballen. Geen hooks, geen curves maar ouderwetse Utrechtse snipers. Recht, hard en doeltreffend.
4-0 is de beloning. Twee bier en een setje camels van Dennis is de erkenning.

vrijdag 14 maart 2008

11 maart 2008


We spelen tegen Duo penotti. De donkere kant van de pasta heeft moeten wijken voor een lichtere. We spelen dus tegen een witte pasta bestaande uit Eric, die kennen we al, en tegen Jeroen. Jeroen wie? Inderdaad. Als trouw lezer zult u denken: Die naam ken ik niet. Wij kenden 'm alleen van de baanrecords. Jeroen is een sterspeler. Speciaal ingezet omdat ze ook een keer willen winnen van Easy Slider. Fans die erbij waren weten al of dat gelukt is. U weet het binnen een paar regels.
Spanjer tikt af op baan 2. Hij heeft veel hoop vanavond. Doesman ook. Maar de zegen blijft uit. Ik ga geen ellenlange alinea's wijden aan deze avond. het was een gemiddelde avond en met gemiddelden win je niet in Tiel.
Eric stond overdonderend te presteren en Jeroen blijkt een bowlingrobot. Hij doet me denken aan Murphy. We noemen hem na vanavond 'robowland'. Wat is dat voor zuigende naam? Boland is zijn achternaam. Als je zelf wat beters weet doe het dan zelf. Ik zit hier ook maar in de baas z'n tijd te typen. Je weet waarschijnlijk niet eens wie Murphy is. Oh... Jerobowlcop. Ja dat is een veel beter alternatief. Jeroen Bowland? Dank je. Laat ik het daar maar bij laten.
Hoogtepunten van de avond zijn naast de verschilende 200 plus games van beide heren enkel een val van Spanjer. Hij gleed uit in een plas olie en kwam pas halverwege de baan tot stilstand. Het werd even heel stil in de hal, maar de opluchting was groot toen de stramme botten zich bewogen. Langzaam gleed hij zichzelf terug, wipte over de foul-line om geen Foul te innen en maakte zich klaar om de worp te sparen. Dit deed hij niet. Zoals hij wel meer niet deed vanavond. Lekker werpen bijvoorbeeld.
Doesman wierp lekker. Ik heb geen commentaar op zijn avond. 148, 134, 146. Dat zijn vrij kritiekloze getallen. Hij zei nog: Ik heb lekker gewierpt. Ik zei: het is geworpen. Hij zei: oh, dat wist ik niet. Ik zei: werpen wierp geworpen. Hij zei: ? Ik zei: dat is een onregelmatig werkwoord. Hij zei: ? Ik zei: heb je dat niet gehad op school? Hij zei: nee.
Kijk, zulke gesprekken heb je vaker met bowlers. Het zijn niet de meest ontwikkelde figuren van de klas.
Spanjer legt een 134, 116, 148. Blij met die laatste hebben we de 4-0 aan Eric gegeven. Hij heeft 'm verdient. Hij heeft een paar parels gesmeten waar je 'u' tegen zegt. En een split die wel zo kantje naatje was, dat hij 'm gerust had mogen meetellen. maar zo is Eric niet. Eric heeft een robothand.

woensdag 5 maart 2008

5 maart 2008


Wie herinnert zich niet 5 maart 1963. Ook een dinsdag. Precies op de dag af 45 jaar geleden. The fabulous four zat in de studio en deze dag namen ze het overbekende 'One After 909' op. Het was op Abbey Road. We dragen deze avond op aan John, Paul, George en Ringo.


Vanavond spelen we tegen Meines en John. Twee geduchte bowlers die we al eerder hebben beschreven. We winnen wel eens van ze. Soms verliezen we en zoals vanavond laat zien is er een derde optie. Eerst naar de banen. We banen op spel 5 en 6 en wij beginnen op de legendarische baan 6 waar Spanjer zijn eerste 200+ gooide. Hij wil graag een herhaling van die bijzondere avond, maar dat presentje lijkt naar zijn maat Bokman te gaan. Doesman is verhinderd te komen vanavond. Jammer. Ik heb 'm al een maand niet gezien en ben zeer benieuwd naar zijn ontwikkelingen.
Spanjer tikt af en doet dat met een strike. Althans, bijna. En hij kan 'm ook niet sparen. Spanjer gaat zitten. Bokman werpt zich in de schijnwerpers en vertikt het om eruit te komen. Hij begint een serie te werpen waarbij hij een nek of 14 weet te draaien. Tot op het laatst dubbelstriked hij en daartussen legt hij een wonderschoon intermezzo van een 9/. Bokman legt 5 strikes ten anker en ondanks de 200- score krijgt hij handen vanuit de gehele zaal. Hier komt het publiek voor en Bokman geeft ze opnieuw waar voor hun entreegeld. De buren kunnen alleen maar buigen. Spanjer werkt weinig mee deze eerste pot. Ondanks zijn wonderschone hoekballen en de hindecurve van zijn zwartglanzende 15 ponder legt hij een dunne 120 naast een imponerende 195 van Bokman. Hij weet dat hij beter kan en de punt is binnen. Geen reden tot paniek. We treden aan op baan 5 met een zware overtuiging deze avond te kunnen beslissen.
Op baan 5 begint Spanjer een oranje huisbal te temmen. Hij begint sterk, sukkelt wat weg halverwege de pot en weet de game ditmaal met een turkey te sluiten. 168 is goed. Er zat meer in. Spanjer is tevreden.
Bokman laat wat olie liggen maar weet wel een nette 157 te noteren. Opnieuw pikken we de punt en de buren maken zich op voor een harde confrontatie. Vooral Meines heeft zijn zinnen op een punt gezet. Zijn ballen zijn rond en hard.
Game drie. Meines striked als een bout en John volgt als een trouwe tekkel. Ze spelen nu op hoog niveau en Spanjer vreest een nederlaag. Helaas moet Bokman het spel alleen spelen. Hij gooit strike op strike en naar later blijkt ankert hij de partij opnieuw. Een gemeende hand van de grote Nus is zijn beloning. Spanjer heeft zijn 15 ponder in de rekken gelegd en besluit hem vanavond niet meer aan te raken. Zijn worpen laken ieder respect voor de sport en had hij een paar dunne pinnen meer neergelegd, dan had de 191 van Bokman meer dan genoeg gebleken. Nee, Spanjer liet zijn hoofd al hangen na de drie openingsstrikes van Meines en kreeg 'm niet meer in focus. Hij gooit niet beroerd, 134 is normaal gesproken genoeg voor een puntje. Met een serie gelijk die van Meines en John is het veel te weinig.
Zij krijgen een puntje en nemen de extra punt ook maar gelijk mee. 2-2 is de schade.
Volgende week treedt Spanjer aan met Doesman. Hij hoopt meer te kunnen laten zien en minder te frustreren.
De aanleg van de Edese bowlingbaan vordert. Naar ik las in de krant: De touwtjes hangen al.