woensdag 28 mei 2008

27 mei 2008

Droomtheater

U raadt het al. 4-0 is de oogst van keihard ploegen, zaaien en bewateren. Talent speelt zeer zeker ook een grote rol. De bengeltjes boden zeker tegenstand, maar als Trudie begint te spinnen is er weinig wat je kunt doen. We feliciteren de mannen omdat het een sportief treffen betrof en kijken terug op een paar puike treffers van Cor en zijn legendarische maat Adrie.

We spelen op baan 4 en 3. We starten op 4 en Bokman trekt van leer op een ongenadig harde wijze. Hij vingert Trudie naar een hoger plan en laat haar pieken op een welkome 205. Welkom voor Easy Slider, nog meer welkom voor Bokman. Dit moment lag al weken te sudderen in de vet geoliede pan van deze opmerkelijk sterke bowler. Hij weet de lijst te sluiten tot worp 6 waarna hij verschrikkelijk helaas dipt op de 7. Hij legt een 9- en had hij deze gestriked, dan had hij er 7!! op een rijtje. Een eindscore was dan 238 geweest. Laat dat maar even op je inwerken Bokman! Dat is het verschil tussen een 9- en een X.
Hier de lijst voor het nageslacht: 8/ 7/ X X X X 9- X X 7- Gefeliciteerd namens de fanclub.
Spanjer legt er een middelmatige 132 naast , maar dat is genoeg voor 1-0.
Op baan 3 doen Spanjer en Bokman wat ze het beste kunnen. Een vaasje bier drinken en 170 en 150 gooien. Rond en zeker. 2-0.
Cor en Adrie incasseren de klappen sportief en we gaan weer naar baan 4. Daar zakt Spanjer in als een stuifzwam en kan hij enkel zijn ogen ten hemel richten en danken voor een schepsel als Bokman die duidelijk nog niet uitgebowld is. Bokman is blij dat we doorgaan in het komende seizoen en gooit zonder blikken of blozen een 164. Spanjers notitie is nauwelijks het vermelden waard, maar had hij vier punten minder gegooid, dan had hier een ander verhaal gestaan. Voor de liefhebbers: 117. Lachen mag. Hij gooide perfecte ballen, maar ze slipten op de 2/3de.

Bokman is terug. Hij is verliefd op Trudie en weet dat zij de afgelopen drie weken een mentale tsunami in het team heeft veroorzaakt. Alle eer aan Bokman voor deze welkome score en een treetje meer richting de tweede plaats. Mogen we dit volhouden, dan houdt Easy Slider volgende maand de beker omhoog.

dinsdag 27 mei 2008

ABC van de bowlingsport



Vandaag bespreken we de letter 'N'. Onze favoriete bezigheid begint met deze letter. En een van onze minst favoriete ook. Wat dan? U kunt raden met de reageerknop. De juiste inzending ontvangt gratis entreekaartjes voor de laatste bowlingwedstrijd van dit seizoen. De meest originele wint een etentje met de spelers van Easy Slider en natuurlijk een gesigneerde foto.

Hier de letter 'N'.

Nose hit: A first ball full on the headpin; hitting the pins dead center.

Nothing ball: Ineffective ball.

NBC: National Bowling Council.

Volgende keer behandelen we de letter 'O'.

maandag 26 mei 2008

Easy Slider gaat door!



We hebben de pol laten beslissen over de toekomst van de bowlingsport in Nederland. Het is een hard 'JA' geworden. We moeten door, we kunnen door en we willen door. Het AD reageerde opgelucht toen Easy Slider na de zevende overwinning op een rij besloot om door te gaan. Het team is al jaren bezig de bowlingsport op het menu te krijgen van 'Studio Sport'. In 2009 zullen naar verwachting de eerste contracten getekend worden. Hoofdsponsor Lucky Strike toonde zich zeer tevreden.

donderdag 22 mei 2008

20 mei 2008



Vanavond de spannende game tegen onze favoriete tegenstander als het gaat om spanning en competitiedrang. EuroHollidays. Het team bestaande uit Michelle en Henk.
Spanjer en Bokman mogen de eerste partij spelen op baan 2. Ondanks een redelijke score en een pluimpje voor Trudie moeten we de eerste afstaan aan een overduidelijk opgeluchte Henk. 0-1. Spanjer mag niet klagen met een 156, Bokman mag er even aan sjorren. Hij gooit strikes, maar ze vallen niet. En Trudie lijkt bij hem nog niet 100% zeker op de spare. Spanjer lijkt geen moeite te hebben met Trudie. Hij int een hoop spares en lijkt klaar voor een overwinning op baan 1. Daar mag hij samen met Doesman een dansje maken. De twee heren beginnen een lijst te dichten waar de engelen de muziek voor geschreven hebben. Henk en Michelle kunnen enkel luisteren en in ontzag en verwondering de poezie tot zich nemen. 178 en 201 zijn de cijfers die de tegenstander geen enkele ruimte laten. Dit kan wel het intro zijn van het volgende stuk. Easy Slider moet blijven pieken, de tegenstander is boos en kan Doesman deze koers blijven volgen. U leest het in de volgende allinea.
Bokman en Doesman gaan naar baan 2. Er is lichte paniek bij de buren. Dit terzijde. Bokman lijkt iets trefzekerder. Doesman lijkt z’n niveau te kunnen houden. De heren gaan gelijk op met de buren. Dit zijn de potten waar we zo gelief om zijn. Nek aan nek tot de laatste bal. En wie mag de beslissende bal gooien? Ankerman Doesman. Spanjers hart slaat overuren, de buren weten dat het kantje boordje wordt. Voor wie? U leest het in de volgende allinea.
Bokman heeft gegeven wat hij had. Hij verbetert zijn score en probeert zijn gemiddelde te halen. Dat lukt net niet. Als hij zijn laatste bal heeft geworpen gloort er hoop voor Eurohollidays. Doesman gooit echter bovengemiddeld en als hij toe is aan zijn laatste bal weet hij dat dat de beslissende bal zal zijn. De bal die het verschil maakt tussen 2-2 en 3-1. Een klein verschil, maar een groot verschil. Michelle kijkt en kwarkt, Henk ziet ‘m al vallen. Doesman heeft ruimte, hij staart naar de pinnen. Hij voelt de oranje butsbal haar gaten, hij stapt, pendelt, stapt, swingt, released en... STRIKE!! Spanjer gaat volledig uit zijn dak. Hij wist dat hij het kon, maar onder zoveel druk? Doesman kijkt om en weet het. Hij heeft de drukreus verslagen. Easy Slider wint opnieuw en Doesman krijgt de eer. Hij trekt Easy Slider een tree hoger in de competitie en geeft bowlend Tiel iets om deze week over na te denken.

Easy Slider wint 7 keer op rij en kijkt uit naar volgende week. Zullen zij opnieuw toeslaan op hun huissloffen en verslaan zij opnieuw de tegenstander met een butsbal, en een 30 jaar oude schuurbal. U leest het volgende week. Voor de liefhebber, er zijn nog kaarten beschikbaar.

vrijdag 16 mei 2008

ABC van de bowlingsport



Deze week behandelen we de letter 'M'. Een mooie letter met mooie termen. Neem bijvoorbeeld de 'Mule ears' of de 'messenger'. Prachtige termen bij een prachtige sport.

Makeable split: Any split which does not have the two pins closest to the foul line parallel with each other.

Maples: Pins. Mark: 1) A strike or spare; 2) the point on the lane where the bowler intends to put the ball down or otherwise use as a target.

Match play: Portion of a tournament in which bowlers are pitted individually (one-on-one) against each other (rather than against the field).

Medal play: Strictly total pin scores (in other words, series, not per game or with handicap).

Messenger: A pin that comes rolling across the lane after most or all of the others have fallen.

Miss: A missed spare. (blow, error, open)

Mister Average: Name given to an absent bowler (whose average is used). It's Mrs. Average if the bowler is a lady.

Mixer: Ball with action causing the pins to bounce around.

Moat: Nickname for the gutter

Mother-in-law: 1) The 7 pin; 2) the back pin in a sleeper situation.

Move in: To start from or near the center of the approach.

Move out: To start from or near a corner position on the approach.

Mule ears: The 7-10 split. (bedposts, fence posts, goal posts, snake eyes)

Murphy: Baby split (2-7, 3-10).

woensdag 14 mei 2008

Trudie



We schrijven ongeveer begin jaren tachtig vorige eeuw als bowlingcentrum Ede de deuren sluit en Karin Hendriks niet meer kan bowlen. Ze legt de bal, de schoenen, de doek en de tas keurig in een kast en denkt er niet meer aan tot in 2007 wanneer haar buurman een bowler blijkt te zijn. Ze deelt dat ze nog een bal heeft, maar weet niet meer waar. Het onderwerp blijft gesloten tot de 13e van mei 2008. Karin heeft haar bal gevonden en Spanjer mag de tas openen. De tas oogt goed. Er ligt een dragertje los en voorzichtig tillen we de tas uit de kast. We openen 'm in de tuin. Wat vervolgens zichtbaar wordt is een helse ravage. De binnenzijde van de tas is volledig uitgevreten door muizen. De schoenen, het doek, de voering van de tas... pulp, snippers, stof, een muizenhuid en een enorm gat aan de onderzijde van de tas. De bal is echter ongeschonden. Spanjer mag 'm lenen. Hij geeft Trudie een grote schoonmaakbeurt en test de ligging in de hand. Voelt goed. Naar later deze avond blijkt, werpt ze ook nog erg goed. De jaren hebben haar geen kwaad gedaan. Spanjer gooit er 184 en 203 mee. Bokman legt er 158 en 154 naast en het totaal aantal strikes dat ze deze avond maakt is 18. Niet slecht voor een bal die waarschijnlijk ouder is dan Bokman. De foto is Trudie en haar komaf. Opgelikt door 's lands beste photoshopper.

ABC van de bowlingsport


Vandaag de letter 'L'

Zoals gezegd is de letter 'L' beter vertegenwoordigd. Hier een paar wijze lessen van Lucy. Doe er je voordel mee en weet waar je het over hebt de volgende keer dat je met je vrienden staat te bowlen.

Lane: Playing surface. Wooden or urethane deck 62'10-3/4" long and 42 inches wide with ten pins spaced one foot apart 60 feet from the foul line. Pins are on and gutters are at the side, not part of, the lane. Does not include the "approach."

Late 10: When the 10 pin hesitates and is the last to go down on a strike.

Leadoff man: First man in a team lineup.

Left lateral pitch, or left side pitch: Finger or thumb hole angled away from palm of hand.

Leave: Those pins not knocked down on the first ball.

Leverage: Power generated by the sliding and lifting motion of the legs.

Lift: The upward motion of the ball imparted by the fingers at the point of release.

Light: Not full on the target pin; too much on the Jersey side.

Light seven: A hit too light on either side of the head pin resulting in the 2-4-5 or 3-5-6.

Light wood: Bowling pins that weight between three pounds and three pounds-two ounces. Three-pound six-ounce pins are required for ABC competition, but light pins produce higher scores (and, from a proprietor¹s viewpoint, shorter games).

Lilly: The 5-7-10 split.

Line: 1) The path a bowling ball takes; 2) one game of bowling.

Line ball: Straight shot at pocket on and over second arrow, breaks at back into pocket. For relatively straight ball players without huge hook. See also "swing shot" and "point shot."

Loafing: Not lifting or turning the ball properly, with the result that the ball lags and doesn¹t reach the target, usually rolling off to the right.

Loft: Portion of the swing usually associated with how far past the foul line the ball travels before it hits the lane; may be modified to increase or decrease the ball's axis of rotation.

Lofting: Throwing the ball well out onto the lane rather than rolling it.

Logs: Very heavy pins, up to four pounds in weight, used for practice.

Looper: An extra-wide hook ball, usually slow.

Loose hit: A light pocket hit, closer to directly in the 3-pin rather than on the headpin, as opposed to a high hit.

Lose count: To miss count of pins that could be knocked down. Caused by the way score is kept; a bowler on a strike leaving four on the first ball and two on the second "loses count" of the remaining four pins since the total of the next two balls is added when on a strike.

Love tap: A tap from a moving pin, usually off the wall/sideboard, which delicately knocks it down.

Low: Light or thin hit on the headpin ("low in the pocket"), as opposed to a high hit.

13 mei 2008



Spanman en Trudie, een fijn stel!

De pol had het al beslist. 100% van de stemmen ging naar de favoriet van vanavond: Easy Slider. Wellicht geïntimideerd door de banner op deze site en de media aandacht kon Duo Penotti geen weerstand bieden aan het overdonderende geweld van Easy Slider.

Het is nog maar 20.30 als de twee heren het centrum binnenlopen. Ze hebben even de tijd om op temperatuur te komen en horen dat het baan 8 wordt. Niet onze meest favoriete. Na vanavond echter gestegen met stip naar de tweede plek.

Vooruitlopend op een mooi verhaal over een oude bal delen we vast dat Spanjer en Bokman de eerste twee potten met een 'nieuwe' bal speelden. De bal is echter al meer dan 25 jaar oud en heeft ooit aan ene trudie dienst bewezen. Spanjer mocht deze bal even lenen om te zien of er nog mee te werpen viel. Als hij vervolgens drie strikes ingooit besluit hij door te gaan met deze grijze dame van 12 of 13 pondjes. De vingers van Spanjer passen prima. De duim van Bokman drukt wat stroef. Desalniettemin gooit ook Bokman voornamelijk met Trudie deze avond. En wat voor avond. Een avond die we opdragen aan Albert Hofmann. De grote scheikundige die meerdere Nobelprijzen had mogen krijgen. In ieder geval eentje voor zijn leeftijd.

We treden dus aan en Spanjer tikt af. Hij mist en begint direct te twijfelen aan zijn keus. Ton ligt ook in het rek, dus geen reden tot paniek, maar toch, waren die eerste drie geluk? Geluk bestaat niet. Enkel talent, toewijding en overgave. Bokman daarentegen gooit een stel nette ballen en blijft dat volhouden tot zijn laatste worp. De eerste game zet hij op 158. Spanjer legt er een onwennige 138 naast en hoopt op baan 7 meer te oogsten. Duo Penotti is nog niet warm en deze punt is van ons.
Op baan 7 gaat Spanjer los. Bokman houdt zijn tred vast. heeft net een mobje gehad dat Doesman in aantocht is. Blij met wat publiek extra gooit hij 154. Spanjer striked weinig maar mist vrijwel geen spare. 184 is meer dan hij had gehoopt en verwacht. Hij moet Trudie de eer geven en schrijft 2-0. Spanjer mag van Bokman de laatste serie doen. Dat is aardig. Doesman lijkt in vorm. Hij oogt relaxed en op baan 8 besluiten zij de beslissende klappen uit te delen. Doesman werpt strak. De strikes blijven wat moeilijk hier, maar hij weet veel spares te pakken. Ware het niet om een dipje van twee op tweederde, dan was de 200 niet alleen ruim in zicht, maar ook historisch. Easy Slider heeft namelijk nog geen dubbele 200 weten te noteren. Doesman moet het doen met een vette 163. Beseffende dat hij van z'n werk zo de baan op komt, een stukje patsdom van hoog niveau.
Spanjer heeft zijn draai nu goed gevonden met Trudie. Vooral op de spares is zij scherp en kundig. Spanjer mist er geen eentje. Hij klopt de lijst dicht en schrijft een nauwe 203. De zaal gaat uit z'n plaat en Dennis zet speciaal voor Spanjer 'You'll never walk alone' aan. Het publiek zingt luidkeels mee en het feest gaat tot diep in de nacht door.

Scorebalk:
Arjen 7/ 9/ X 8/ 7/ X 7/ 8/ X X9/
Doesman: X X 8/ 7/ 9/ 9/ 9- 8- S8- 6/6

Vooralsnog kunnen we melden dat er enkel en alleen al met Trudie 18 strikes zijn genoteerd. Hulde aan die bal. Zij zal zeker dit seizoen Ton vervangen.

Albert Hofmann 11/01/06 - 29/04/08


Albert Hofmann overleden op 102-jarige leeftijd.

Dr. Albert Hofmann passed away at his home in Burg outside of Basel, Switzerland, April 29 2008 at the age of 102 years. Dr. Hofmann was at his home with two of his care takers, he passed away at 9am local time.

Een groot bowler heeft het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Easy Slider draagt de komende wedstrijd aan hem op.