woensdag 26 november 2008

ABC van de bowlingsport


Bowlsters als Clara Guerrero (Colombia) sieren de sport der sporten. Zulke dames zul je in geen andere tak van sport aantreffen. Zij heeft vele numero unos op haar naam staan en we zullen binnenkort wat strikes van haar tonen.

We nemen vandaag de letter 'R' onder de loep. De letter 'R' geeft enkele machtige termen prijs. Luister maar eens goed.

Rail: 1) The 1-2-4-7 or 1-3-6-10 spare; a "little rail" is the rail minus one of the end pins (1, 7, or 10). (picket fence) 2) The outside board of a lane, usually made of harder wood such as maple, which with wear may stand above the inner playing surface and cause balls to track along it rather than go into the channel.

Railroad: A wide open split with both pins on the same line (4-6, 7-9, 8-10, 7-10). (hole)

Range finders: Two sets of markers embedded in the surface of the lane. One is a set of ten dots seven feet beyond the foul line. The other is nine feet farther down the lane in a triangular arrangement of seven arrows. Both are used to help establish a target line.

Rap: When a single pin remains standing on a good hit. (burner, tap, touch)

Rat club: A team shooting horribly low scores for one game.

Reading the lanes: Discovering whether a lane hooks or holds, and where the best place is to roll the ball to score high.

Release: Hand motion as ball is put onto lane.

Reverse pitch: Finger or thumb hole angled away from the center of the ball.

Revolutions: The number of turns a ball takes when traveling from the release to the pins.

Ringing ten-burner: A shot to the pocket which appears to be fine but leaves the 10-pin.

Right lateral pitch, or right side pitch: Finger or thumb hole angled toward palm of hand.

Rotation: The spin imparted to the ball at the moment of delivery which results in pin "action"; specifically, motion of the pins which is horizontal, rather than vertical, since a horizontally spinning pin covers more of the lane.

Rug jerker: A 5-pin that is swept out to the right on a strike ball as if someone had jerked the rug out from under it.

Run, running late: A lane on which the ball hooks easily.

Runway: Starting area; ends at foul line, where lane begins. (platform, approach)

25 November 2008



Dimple, omdat je wilt winnen!

De felicitaties van de captain zijn net, een minuut of tien geleden, in ontvangst genomen. Hij nam speciaal de moeite vanuit z'n kantoor te bellen en liet overtuigend blijken erg trots te zijn op de mannen van de avond. Het is ook niet mis. Winnen van veelvoudig Europees Kampioen Wim en zijn niet te evenaren Truus doe je niet op dagelijkse basis. Wim zal spijt hebben zoveel investeringen te hebben gedaan in dit team dat deze avond een mager legertje inzet. Niet alleen mager in de zin van twee spelers, ook mager in de zin van niet erg dik. Integendeel. Sandokan en Spanman zijn fysiek in topvorm en bij uitstek het visitekaartje van een van de gezondste sporten van dit moment. Ware iedereen van dit postuur, dan was de overbevolking een geschiedkundig feit. At iederen zo gezond en afgemeten, dan kende deze planeet geen hongersnood meer.
Spanman mag de eerste bal loslaten op baan 6. Zijn meervoudig 200 + baan en met een beetje zekerheid werd hier de 224 van Sandokan ingevet en neergezet. Beide heren waren dan ook van mening een herhaling van deze successen voor te dragen.
In game 1 echter werd dat de kop ingedrukt door een verpletterende 210 van Wim. Spanman kan maar 124 pinnen vinden en Sandokan doet z'n best twaalf dozijn te consumeren. Dit voornamelijk vanwege de ijskoude ballen. Spanman laat ze gerust een week in de vrieskou liggen en Wim voorzag een kleine ramp in de vorm van zijn eerder ervaren breukbal na een trip op enkele duizenden meters hoogte. Daar is het vrij koud. Enfin, hij gooit z'n bal en ziet 'm praktisch in tweeen splitsen net voordat de pinnen worden geraakt. Als ik het goed heb begrepen heeft hij met de splitkorst een geul getrokken die je nu nog kunt zien. Ergens in een ver en vreemd land. De bal kon hij weggooien. Het blok heeft hij op z'n trofeekast gezet.
In game 2 laat Spanman merken dat het vocht begint te werken. Hij gooit onverwacht netjes en lijkt even de lijst te dichten. Helaas werd daar in de vierde of vijfde worp een stokje voor gestoken. Hij mist een spare maar werpt de pot verder uit naar een hoopvolle 180. Sandokan heeft een hogere inductiegrens en kan de stof nog niet omzetten in strikes. Hij smeekt om zwaardere middelen maar moet het nu doen met 132 puntjes. Genoeg om de winst te ontvangen, te weinig om opgetogen te zijn.
We gaan terug naar de zesde baan en de ballen lijken intussen op kamertemperatuur te zijn. De heren gaan nu aan de whisky en beginnen aan de pot van de avond. Niets lijkt te mislukken en halverwege is de winst al een feit. Sandokan is blij, hij gooit glad en soepel en de bal blijft goed op de baan liggen. Hij kan zich verheugen in een stijlvolle 178'er. Spanman duikt net onder de magische grens met een gespierde 198. Hij heeft deze avond voornamelijk met zijn Ton gegooit en de relatie met deze 15 ponds kanonskogel lijkt compleet hersteld. Er is zelfs geen sprake van armzeer zo ondervonden we net tijdens een teambijeenkomt ter evaluatie van de prestatie. Het niveau in Tiel is deze avond, luisterend naar John, extreem hoog. Na de eerste pot werden een onredelijk hoog aantal namen genoemd waaronder de impressieve 258 van Annemieke.

Bel je nog even Joep! Of ben je te druk met je eigen?

woensdag 19 november 2008

18 november 2008



Vandaag luisteren we naar IMISI, een reggaeband met een hoog baggerpercentage. Opnieuw haalt meneer de kassier het plastic eraf in de hoop iets, of wat dan ook te mogen horen. Integendeel. Bob had patent op de naam reggae moeten nemen. Dat had een hoop leed bespaard.
We zetten er even een clipje bij van het dieptepunt, zodat u gewaarschuwd bent. Ze durven het zelfs aan 'Rivers of babylon' te coveren. En... er staat een duet met Christafari op. Dat was eigenlijk al een waarschuwing genoeg. Mocht er toch een goed nummer op staan, dan zet ik die er naast.

Deborah is vandaag drie geworden. Felicitaties mogen naar de reageerknop.

Terug naar de harde realiteit van het bowlen. We gaan met z'n drieën bowlen, maar bij aankomst staat nummer vier al te wachten. Easy Slider was weer compleet na al die weken. Het belooft een uitermate gezellige avond te worden met als afsluiting een welkome trainingspot.

We spelen op baan drie en vier en Doesman en Spanman mogen de eerste twee potjes shuffelen. En welk een wonderschone shuffle werd daar gedraaid. We spelen tegen John en Henk. Henk neemt de plek in van Meines. Tessa zorgt voor flink wat bier en drukt met haar ongekende schoonheid het bloed hard door de aders.
Spanman is goed bezig en gooit louter, enkel en alleen met Ton. Hij curved ontspannen en int 160 punten. Later blijkt hij 5 strikes op wedstrijdniveau te hebben geworpen. Da's zo'n 25% strikewaarborg. Doesman doet daar een middelbare 136 bij en dat geeft net genoeg voor de eerste punt. Doesman gooit vrijwel alleen met Wim en lijkt de controle goed in de hand te hebben. Een enkele uitschieter daargelaten en natuurlijk de geregeld lakende spares. Dat breekt de lijst en zoals we in de pot erna zien, kost dat heel veel. 1-0.
We gaan in polonaise naar baan vier en daar beginnen de schuifelende broeders gelijk op te gaan naar een zekere overwinning. Halverwege lopen we meer dan 100 pins voor John en Henk uit. Daarna beginnen ze op baan drie te herstellen en striken ons net een paar puntjes voorbij. Heel jammer, maar verdient. Spanman en Doesman innen geen spares. Doesman gooit nu 144 en Spanman legt er 142 voor. De tevredenheid krijgt een 6,5. 1-1.
Dan krijgen we een nieuwe setting op baan drie. Bokman en Sandokan mogen om de laatste punt strijden. Sandokan zit goed in het vocht en gooit gewijde ballen naar de tien bleke priesters van de orde van het rode boordje. Hij solliciteert opnieuw naar de functie van man van de avond. Bokman staat ouderwets hoog te werpen. Met de bal. Niet in de puntensferen. Daar laat hij te veel liggen, (130) maar dankzij Sandokan kan hij het zich veroorloven. De buren kunnen zich de laatste pot niet laten gelden en gooien er met het petje naar. Sandokan ankert de pot op 149 pins in een een op een gevecht met Henk en pakt niet alleen de laatste punt, maar knabbelt ook de helft van de 4e punt af. 2,5-1,5 is de eindstand. Easy is blij en we zetten de blijdschap om in een trainingspotje.
Daar blijken de heren nog veel meer in huis te hebben. Spanman trekt in het laatste potje de winst naar zich toe met bijna 160 punten. 158. Zo laat hij met die enkele grijze haar toch jonge knullen van net 20 ver achter zich. Maar dit terzijde. Zoals Bokman al zei: liever grijs dan kaal. Of beide.

Joep: gaan we nog bellen? Mart wacht met smart op je belletje!

IMISI is niet in staat gebleken en goed nummer af te leveren. Het is een cohesie van plagiaat en teleurstelling.

woensdag 12 november 2008

11 november 2008


Doesman, zoals u hem nog niet kende

Terwijl de kinderen van Nederland zingend de deuren langsgaan mogen de fabulous three aantreden voor een pot tegen Nus en Annemieke. En wat voor pot. Het was een lust voor het oog. Zoals Spanman zijn gecurfde Ton de baan op vingert... Zo doen maar weinig profbowlers hem dat na. Hooguit Carl "the bender' Moughlin. Maar... die houdt er dit seizoen mee op wegens een afgezette arm. 'Armkanker'. De vrees van iedere bowler. Zijn bijzondere handgedraaide Brunswick 16 ponds met uniek pringlelefttwisterblok zal binnenkort op de veiling liggen. De opbrengst zal naar het "bowlers armkanker" fonds gaan. Ook wel BOKA genoemd. Easy Slider is sinds jaar en dag ambassadeur van het BOKA fonds. Vandaar dat we Doesman moesten missen gisteravond. Hij is naast profbowler ook cliniclown op de boka-afdeling in het AMC. Daar loopt hij langs de bedden met een rood bowlingballetje op zijn neus te jongleren met pinnen. Ja, toffe gast die Doesman.

Joep... kun jij Martijn even mailen over die issue met Alsje. Of hoe ze ook heten mag.

En een speciaal welkom aan het nieuwste bloglid: Michelle. Hoi Michelle, we wensen je via deze weg een fijne lees. Om de pret te bederven... Easy Slider is gegeseld met de handdoek van Nus. Nus en Annemieke leggen allebei een 700- game neer en Nus weet zelfs de 300 weer op een pin of twee te missen. Daar kunnen zelfs de meest wonderschone boogballen van Spanman geen vergoeding tegenover zetten. Helemaal niet als Sandokan nog steeds in strike staking is. Of zoals de britten zeggen: Strikestrike.
Sandokan weigert al weken een fatsoenlijke strike te werpen. En bij tegenslag gooit hij nog wel eens een ongewensde spare. Daarmee weet hij net boven de 100 uit te komen. Maar... al had hij tweemaal 170 gegooit, het had van weinig invloed op de kaart gezijn weest en worden.
Dus mochten we het van Bokman verwachten. Had hij die eerste pot 16 pino's meer getekkeld, dan was de avond met een puntje afgesloten. Helaas bleek Spanman zijn voornaamste handicap te zijn. Spanman gooit een lamme 125 in de eerste pot. En welk een grootspraak had deze knul op de heenweg. Ja, ze zouden de steeg die vorige week ingeslagen is blijven volgen en het tij keren. Voor de zoveelste keer was het team getuige van zijn natte dagdroom. Spanman, zo klinkt het in de gangen, denkt erover om te gaan sjoelen. De gedachte aan een vooroverbukkende voorzitter laat hem al een week niet meer los. Sinds die memorabele terugreis van Rotterdam naar Tiel staat er een onwisbare dia op zijn netvlies. Zou die de verklaring van een terugval kunnen zijn. Spanman, nee genoeg over Spanman. Laat ons nog even teruggaan naar Bokman. Die gooit een nette 138 na die mooie 158. Hij is hiermee de speler van de avond.

Volgende week gaat ditzelfde team opnieuw de strijd aan. U leest erover in een volgende aflevering.

donderdag 6 november 2008

4 November 2008


Doesman feliciteert Barack namens de NBF met zijn overwinning.


Op deze druilerige avond laten we Spanman thuis om zijn vrouw te behagen. Hij heeft de afgelopen weken veel bowlingclinics gegeven en topte gister af met een bezoekje aan het magische concert van L. Cohen. Zo een druk bestaan gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Als je dan de kans krijgt je eens helemaal los te maken van de harde realiteit op de tonen van een bard van het formaat Cohen, dan heb je een avond vol beroering. Alle successen en mislukkingen in je bowlingcarriere gaan even aan je voorbij en je realiseert je weer eens dat het leven naast de pendel, arrows, pins en turkeys veel zwaarder weegd. Het heeft onze hoeksteen ertoe bewogen eens de vrouw boven de bal te verkiezen, zijn teamgenoten steunen hem hierin volledig.

Als gevolg van deze inleiding traden vanavond Bokman, Sandokan en Doesman aan, voor een achteraf gezien uitstekende pot. Bokman en Doesman praten nog wat na over Cohen als zij de bowling binnenwandelen en hebben die tonen nog duidelijk in hun hoofd ronddwalen. Sandokan, die een tweetal weken rust heeft genomen om zijn examens Trainer/Coach profbowling af te leggen, is er vanavond weer bij. Hij past vandaag een nieuwe tactiek toe, hij heeft zijn eerste bloedverdunner alvast binnen, zodat hij zich geen zorgen hoeft te maken of hij zijn tax voor deze avond wel haalt. We spelen tegen Dimitri-Jeffrey, maar eigenlijk Dimitri en Danny. Danny heeft een fanschare meegenomen om de dappere mannen van easy slider onder druk te zetten, het resultaat is echter omgekeerd, wat deze avond tot een succes voor easy slider maakt.

De eerste pot zal Sandokan traditiegetrouw zijn stramme lichaam olieen met de bittere smaak van het gerstenat, waardoor Bokman en Doesman de eerste ballen over het vet zullen laten glijden. Bokman werpt vanavond met de butsbal en een bruinige bal, met een enorm duimgat. Hij had er wellicht ook nog wat anders in kwijt gekunt. Doesman besluit Wim "the Vicious Hammer" vertrouwen te geven, een vertrouwen wat zich uitbetaald. Na een wat zwak begin hamert hij Wim naar grote hoogte: 193. Was hij met the Hammer ook de kunst van het sparen rijk, had hij met de 6 strikes een keurige 200+ neergelegd. De spare lijkt vanavond onze kruks, want bokman laat er in deze pot 5 liggen: 110 is zijn eindtotaal. Hij kan zijn draai niet vinden en wenste dat hij zijn vingers weer in Trudie kon steken, maar die krijgt een weekje rust. Haar gaten waren wat geirriteerd, denk ik. De heren naast ons bezwijken echter onder de grote druk, opgelegd door hun eigen fans. Dimitri tekent een laffe 168 af en Danny een nog laffere 140 nog iets. Een aantal pins minder laten vallen, maar een berg handicap rijker tekent Easy slider voor het punt.

De 2e pot gaan Sandokan en Bokman voor zich nemen, Bokman herstelt zich met een keurige 140, de bruine bal met het grote gat blijft volgende week liggen. Sandokan smijt met Wim, maar zijn lichaam is nog niet vet genoeg en legt er een 113 naast. Dimitri en Danny gooien deze pot keurig en winnen het punt. De fanschare van onze tegenstander verdwijnt en Easy slider kan weer in alle kalmte werken aan de volgende pot, in welke Sandokan en Doesman zullen gaan proberen de overwinning te bezegelen. Hier blijkt niet veel voor nodig want met een constante 112 van Sandokan en een teleurstellende 136 van Doesman behalen zij het punt. Dimitri en Danny bezwijken onder de druk van spelen in de top en gooien beiden zeer slap. Met de totale pinfall incluis handicap behaalt Easy slider de eerste overwinning in een lange tijd. Hopelijk is het de weg omhoog voor deze mannen die onder een zware vormcrisis gebukt gaan.

Positief, de Tielse antirookmaffia verlaat zonder te blijven hangen het pand, de schoteltjes worden uitgedeeld. Onder het genot van een roker kijken de mannen van Easy slider terug op een geslaagde avond: ES wint, Obama gaat winnen, PSV verliest. Ten tijde van het schrijven van dit stukje blijkt Obama ook echt gewonnen te hebben, hopelijk gaat hij wat doen aan de bowling-misstanden in de wereld. Bokman en Doesman zijn dit weekend in het Limburgse Stramproy, alwaar zij een demo zullen geven, op die manier dragen zij hun steentje bij aan het Nederlandse bowlingklimaat.