donderdag 12 februari 2009

ABC van de bowlingsport


Vandaag behandelen we de 'S'

We zijn gearriveerd bij de 'S'. Het belangrijkste woord in de bowlingsport begint met een 'S' en zonder deze term had bowlen nog steeds bowlen geheten. Een beter woord zou dus 'bowl' zijn. Hij werpt een bowl. Net als bij snooker, waar je een snooker kunt leggen en wat een bepalend element in de sport kan zijn. Nee, wij hebben het over een strike. Veellezers van deze blog weten dat dat enerzijds 'staking' betekent en anderzijds 'aanval'. Geen van deze vertalingen spreekt duidelijke taal. Laten we eerlijk zijn, iedere bal is een aanval op de pinnen.
De andere term met de 'S' is ook niet geheel duidelijk. Wat is een spare? Het woordenboek geeft het volgende in vrije vertaling:

Besparen, verlichten, niet gebruiken, niet geven, nog leven, genade tonen, overhebben, reserve etc.

Ik zou denken aan 'overhebben', maar daarmee is de betekenis niet gedekt. De betekenis is dat het restant van de pinnen om gaat. Niet overblijven of nog leven, of reserve zijn.

Dan de meest voorkomende in potjes van Easy Slider: De Split. De Split spreekt voor zich. Een gespleten spelsituatie. Een opstelling van pinnen na de eerste worp die feitelijk erop neerkomt dat de bal een pin moet aansturen om te kunnen scoren. Tikketik. Ketsbal. De moeilijkste split is de 7-10 Ook wel de duivelsvork genoemd. Door wie? Door mij.
Er zijn mooie en haalbare splits als de 8-10 of de 3-7. Maar dat moet je voor je zien.

Volgende keer doen we de 'T'.

10 februari 2009


Wie? Jeup? Ach, doar heur je geen flikk'r voan. Ik krieg nog tjien guld'n van 'um!

Easy Slider vecht vanavond een duel uit met Frank en Andre. Beiden zijn er niet en vanavond vecht Easy Slider een duel uit met bianca en Hans. Is het Hans? Ik weet het niet meer. Ik weet wel dat hij strikes wierp. Wierp? Het is een vreemd woord. Ik weet wel dat hij veel strikes heeft geworpen. In ieder geval een sympatieke tegenstander met een lieve dochter.
Doesvrouw was jarig op deze dag en Doesman moest daardoor afhaken. Afmelden.
Maar niet getreurd. Spanman was in opperbeste vorm en zijn collega Sandokan had al een 4-0 voorzegt. Knap genoeg werd het dat ook.
De heren treden in afwachting van een late Bokman aan op baan 5 en Sandokan flankt de pinnen hard en zuiver naar een winstgevende 166. Het grote verlies dat Spanman ernaast legt in combinatie met een 200 plusser van Hans maakt 0-1 tot een feit. Spanman kan niet hoger komen dan een 118 en geeft de schuld aan zijn weken van afwezigheid en overmatig Wii gebruik.
Bokman komt binnen en mag meteen aanschuiven op baan 6 voor een solostuk met zachte accenten van een volledig uitgestreken Sandokan. Bokman heeft dit keer anderhalf maal zo veel noten op zijn balk als San en scoort zichzelf naar een bruikbare 150. Opnieuw te weinig zicht op een punt in de overweldigende schaduw van ditmaal Bianca die ouderwets staat te curven op haar eerderbesproken linksrechts baangebruik met dubbele impact schroef. We zien haar nog wel eens op de hoogste tree staan met en een plak om haar nek. Niet getreurd, er zijn ergere dingen. De blikken gaan weer naar baan 5 alwaar Bokman en Spanman de laatste punt proberen te verzilveren. De heren gooien allebei exact drie punten meer dan hun eerste game en Easy Slider komt opnieuw tekort voor een puntje. 121 en 153 zijn sowieso geen winstmakers op dit niveau, maar had Spanman iets meer laten zien, dan had het inderdaad toch weinig verschil getoont.

We houden het kort vandaag. Uw favoriete team staat hoog op de nominatielijst voor grote verliezer van seizoen 2008/2009. We zullen u binnenkort op de hoogte houden van de tussenstanden en de eventuele mogelijkheid dit jaar toch een trofee bij te zetten in de stoffig wordende kast van Easy Slider.

Nina heeft een brief aan haar klas geschreven en haar inkt spreekt van hoop en dankbaarheid. Het psychisch herstel heeft een spurt genomen en zal zeker invloed hebben op haar fysiek herstel.

Joep staat op de short-list van niet-reagerende chingons en na aanvraag in zijn geboortedorp blijkt deze handicap al jaren in de familie te worden doorgegeven. Om boer Stef te citeren: 'As 't moar euver hunnes goat, dan sien ze wel beriedt om woat intres'n te teunen, moar oh, oh, as se uek moar een klein bietjen niet in de belengstoaling stean dan heoken ze af. Ik vroag al joaren of se een keertjen bell'n, moar selfs toen mien vreuw kank'r krieg he'k njets van se heurt. Nee, as se ge neudig hedd'n, dan stoan ze veur dag 'n dou op oe stoepke, moar andersuem ge'em se njet thuus.'
Tja, da's minder en werpt toch een nare schaduw van nasmaak over de motieven en werkwijzen van wat eens een vriend genoemd werd. Een jongen waarmee we lief en leed deelden en zelfs een half ouvre aan opgedragen hebben. En een balletje mee hebben geworpen.

vrijdag 6 februari 2009

3 februari 2009


Waarom we niks meer lezen over Sandokan? Hij heeft een bijbaan.

Vanavond herdenken we de 253e geboortedag van Mozart, je weet wel van die riedeltjes op de klavier en de musicals als La nozze die Figaro en die Zauberflöte. Mozart was een geniale man, die en passant op 10 jarige leeftijd een aantal varianten schreef op het Wilhelmus. Hij was met zijn ouders op bezoek bij de inhuldiging van Willem V Batavus, erfstadhouder der verenigde Nederlanden. Dit was niet eens zijn meest bijzondere prestatie, hij werd op 13-jarige leeftijd concertmeester aan het hof van de bisschop van Salzburg en schreef een imposante hoeveelheid muziekstukken, welke nu nog beluisterd en bewonderd worden. Mozart stierf op 35-jarige leeftijd, onder verdachte omstandigheden. Hij was ziek, maar de theorie zegt dat hij best vergiftigd zou kunnen zijn. Mozart zelf heeft voor zijn dood aangegeven aan zijn vrouw vergiftigd te worden, en collega's vonden hoge doses arsenicum in de inkt waarmee Mozart zijn laatste meesterwerk, requiem, schreef. Mozart zelf was overtuigd dat, ondanks in opdracht van een ander, hij requiem voor zijn eigen begrafenis schreef, wat dus ook zo was.

Lang niet zo opmerkelijk en groots, maar toch zeker stof die tot tevredenheid stemt, was de prestatie van het gehavende Easy Slider deze 27e Januari. Bokman en Doesman traden vanavond aan tegen Truus en Wim. Bokman, die afgelopen weken een dal heeft moeten doorworstelen, was vandaag klaar om de wereld te laten zien dat hij een goeie bowler is, en dat is hij. Doesman, al enkele weken niet getopt, en ook niet geflopt, probeerd deze avond te ontkomen aan de middelmatigheid.

De eerste pot lijkt ES zich redelijk te kunnen optrekken aan het niveau van Wim en Truus, en met een beetje geluk en een hoge handicap slepen zij het punt binnen. Doesman een middelmatige 140, Bokman een teleurstellende 119. Toch reden tot tevredenheid, het punt is aan ES. De tweede ronde gaat beduidend beter, althans dat is te zeggen voor bokman. Doesman legt een strakke 140 na die van eerder, en is nog niet blij. Bokman daarentegen, heeft deze pot de smaak te pakken. Hij knalt ze d´r in en int hoog: 179. Zo kennen we de captain weer! Wim en Truus blijven na deze pot achter tussen wanhoop en vertwijfeling, 4 - 0, het zit erin!

De laatste pot lijkt ES vol euforie aan het werk te gaan, maar al gauw blijkt dat Bokman zijn kruit heeft verschoten. Na 10 frames zet hij een vertrouwde 107 neer, bijna reden voor hem om te janken, maar hij is een grote jongen. Gemiddeld gooit hij vandaag 135, iets wat de afgelopen weken niet lukte, glorie rijst aan de horizon! Doesman weet zich de laatse game tot een ander niveau te heffen, maar laat genoeg liggen om een nette, maar wederom gemiddelde 157 neer te zetten. Doesman wacht al weken op die ene echte uitschieter, het moment waarop zijn werk met de "the Hammer" beloond wordt. Wim en Truus sluiten hun avond goed genoeg af om ES de 4e punt te ontnemen, de heren nemen er toch 3 mee naar huis. Alles bij elkaar een succesvolle avond, lekker gesmeten, punten mee!

Afgelopen zondagnacht (het is nu 4 februari) werd de superbowl gespeeld. Het grootste sportevenement van de VS, de naam doet het wel vermoeden, gaat niet over bowlen. De superbowl is de finale van het American Football seizoen. Een leuke sport, als je van een 4 uur durende zit houdt, waarin je om de oren geslagen wordt met amerikaanse clichés. Ikzelf vind het mooi om te zien, het is een sport die is ontwikkeld om de kijker telkens opnieuw naar een climax te brengen. Het komt vaak allemaal aan op de laatste paar seconden van een wedstrijd, iets wat je bij meer typische amerikaanse sporten terug ziet. Dit jaar speelde de Pittsburgh Steelers tegen de Arizona Cardinals. De Steelers wonnen, na een bloedstollend laatste kwartier, door een touchdown in de laatste 30 seconden (de befaamde 'dying seconds') te maken.

So What? denkt de extremistische bowler, die vanzelfsprekend hier geen interesse in bezit. Het gaat hier om de reclames, wat in een land als de VS geen verrassing is. 3 miljoen dollar om 30 seconden je product te adverteren tijdens dit evenement. Een van de grootste adverteerders dit jaar is Pepsi, èn wie speelt daar een grote rol in de reclame? Bob Dylan! Jawel, deze antikapitalistische held uit de jaren 60 en 70, heeft zijn naam en prachtige chanson 'forever young' geleend aan Pepsi, om het vervolgens te laten verkrachten door een 3e rangs artiest uit het platvloerse hiphop-genre! De grootmeester van de folk, beheerser van de pen, weet mij hiermee in ieder geval te verrassen. Mozart kon niet rondkomen met - omgerekend- 75000 euro per jaar, niet vanwege hoge lasten, maar vanwege zijn feestelijke levensstijl. Zou Bob dit ook op het oog hebben, en hiermee een extra zakcentje willen opstrijken? http://www.youtube.com/watch?v=VIbs3sFGdbc