donderdag 30 april 2009

ABC van de bowlingsport


Vandaag steken we onze leuter in de 'u'. De u van uterus, en natuurlijk onze groupies die ons volgen op alle toernooien, demonstraties en clinics. Zo blijven de pinnen hard en de ballen soepel. Hierbij een foto van het uitgewoonde stel.

Echter... er is weinig te melden. De uitdaging, en meteen de lezerscheck is dus: Bedenk de leukste bowling term met een 'u' en win een pilsje op de volgende bowlingavond. De eerste is een bestaande, de tweede is de voorzet van de immergoedgeluimde Spanman.

Umbrella ball: A high hit on the nose resulting in a strike - een soort van Bokkie met mazzel.

Urinoir strike: Ondanks hoge nood toch goed blijven werpen

Bowlersdip - Hoofdstuk 3


"Dubito, ergo cogito, ergo sum"

Hoofdstuk 3: De eerste worp

"Ik smijt inderdaad niet zo best, en de rest van mijn leven zuigt ook al."

In het vorige hoofdstuk hebben we kunnen lezen wat de oorzaken zijn van de bowlersdip. Zo hebben we vastgesteld dat het leven van de bowler hangt of staat met strikes en spares. Minder gooien betekent je minder voelen. Daar start de twijfel die de bowler in de neerwaartse spiraal richting de bowlersdip trekt.

Hoewel de subtitel van dit hoofdstuk wat ongenuanceerd lijkt, is het de waarheid als een koe. Hadden we het deel na de komma eerst in de zin gezet en de rest erna, spreek je van lariekoek. Deze zin typeert namelijk hoe een mindere periode in het bowlen de kijk van de bowler op zijn leven veranderd. Slecht bowlen geeft de bowler een depressieve kijk op het leven. Waar de bowler doorgaans een opgewekt karakter met zich meedraagt, zit er onder de schil van vrolijkheid een constante kier waardoor het licht van de twijfel schijnt. De twijfelende bowler heeft deze kier tot een draaideur getoverd.

De "eerste worp" op de lane naar herstel, is het onderkennen van het probleem: de twijfel, maar ook de zekerheden die deze met zich meebrengt. In de Filosofie wordt gesproken van methodische twijfel: men kan aan alles twijfelen, behalve aan het feit dat aan alles te twijfelen valt. Het lijkt een doodmaker en is ook zeker niet de oplossing waarnaar de bowler op zoek is. Gaan we dit echter verder uitwerken, kunnen we het volgende stellen: Het is zeker dat ik op dit moment twijfel, dus dat ik denk. Alles wat ik buiten mij waarneem zou niet echt kunnen zijn, alles wat ik maar kan denken zou onwaar kunnen zijn.Vertalen we dit naar de problematiek van de bowlersdip, kun je zeggen: Als het nou zo zou zijn dat ik niet slecht gooi, kan het dus ook zo zijn dat ik enkel maar denk dat ik slecht gooi. De bowler geeft toe aan de gedachten dat hij slecht gooit maar trekt dit direct ten twijfel. Dit klinkt in eerste instantie wellicht vreemd, het is echter een andere twijfel dan de twijfel als besproken in het vorige hoofdstuk. De bowler erkent nu dat twijfel niet te ontkennen is, en dat het ook iets positiefs kan betekenen.

De twijfel betekent, zoals we geleerd hebben in hoofdstuk 2, besluiteloosheid. Je kunt ook zeggen, er is nog geen besluit genomen, alle wegen zijn nog open. Het staat de bowler vrij om de weg naar goed bowlerschap en respect onder de medebowlers te kiezen. De bowler moet het moment wat hem nu gegeven is gebruiken om een positief besluit te nemen: "Ik ben een goede bowler". De bedoeling is dat hij leert de twijfel tot zijn nut te gebruiken, maar op zijn minst er niet meer over te twijfelen. Want dat ik twijfel, betekent dat ik denk, betekent dat ik besta, dat ik in ieder geval zeker van mezelf kan zijn als denkend wezen, als nadenkende bowler. Deze samenvatting van Descartes is hiervan de kernachtigste formulering: "Dubito, ergo cogito, ergo sum" (ik twijfel, dus ik denk, dus ik ben). Voor de bowler: "Ik twijfel over mijn bowlerschap, dus ik denk dat ik een bowler ben, dus ik ben een bowler."

Ziezo, de eerste worp is gedaan. De hele game is nog open om winnend af te sluiten. We hebben de twijfel afgebroken en een eigen plaatsje gegeven in het hart van de bowler. In het volgende hoofdstuk gaan we bespreken wat er nou eigenlijk komt kijken bij het maken van het besluit, en door welke externe factoren we ons laten beinvloeden. Onthoudt tot die tijd: De partij is pas voorbij als de ankerman de 10e frame heeft gevuld, tot die tijd zijn alle wegen open!

21 april 2009



Men neme hart, longen en lever van een beverachtige otter, malen die tot moes, mengen die met havermout en doen die in de maag van een lam. Even koken en we hebben het nationaal gerecht van de Schotten.

Door een Demosessie in Schotland komen we deze keer wat later met het nieuws dat feitelijk al geen nieuws meer is, daar het gezoem van het geroezemoes dezelfde avond al door het land trok in een verbazingontladend 'ooohh..., de grote Dimitri en zijn kundige handlanger Jeff verslagen door Easy Slider?' Ja, en inderdaad.
Baan 1 en 2 waren het toneel van een verhaal van een underdog, enerzijds van een gebruinde latino met een mitella, anderzijds van een blanke adonis met een destructief talent. De latino is drie dagen ervoor op zijn schouder gevallen en draagt een getraumatiseerde slijmbeurs onder zijn linkermouw. Dat hij raar stond te werpen viel al meteen op, maar werd getekkeld door een 'hij is nu al dronken' veronderstelling. Naarmate het leed openbaar werd, steeg het respect voor deze vechtersbazen en een groot applaus was hun deel na een 3-1 overwinning op de nummer 1 van de competitie.

We willen er niet al te diep op ingaan. De ES express heeft het station verlaten en is onderweg naar Goud. Hier een verbluffende lijst waar u zelf de plaatjes bij mag tekenen.

Sandokan: 147, 149, 84
Spanman: 150, 160, 132

We zijn twee weken afwezig. Onderwijl mag u genieten van het volgende hoofdstuk van 'Bowlersdip'.

woensdag 15 april 2009

14 april 2009



Zon, een therapeutisch product voor de depressieve bowler. Easy slider is een team van mooi-weer-bowlers. Vorig seizoen pakt ES de helft van zijn seizoenstotaal in de laatste competitieronde. Naarmate de zon zijn kop vaker liet zien, legden de mannen van ES spel van een ongekend niveau neer. Harde ballen, curve ballen, butsballen, stuiterballen, het maakt niet uit. Als de zon schijnt veranderd alles wat de mannen van ES aanraken in goud. Figuurlijk gesproken natuurlijk, anders hadden deze heren wel een eigen baan gehad.

Het is vanavond 14 april en tegen de bengeltjes treden bokman en doesman aan. Bokman zit in de opwaartse spiraal, vorige week heeft hij al staan vlammen, en vanavond wil hij niet minder. Doesman is constant, al een seizoen lang en dat is vast ook wat waard. Na een koud pilsje en een rokertje en lang wachten tot baan 8 gerepareerd is, kan er gesmeten worden. Gesmeten werd er, beide teams staan op de top van hun kunnen te knallen. De bengels spelen dit seizoen voor een 1e plek, ze staan bovenaan. Ze gooien weliswaar minder pins dan de nummer 2 tot en met 6, maar de charme van de bowlingsport is de handicap. Het maakt het voor deze middelmatige bowlers mogelijk om op die eerste plek te eindigen. Het is ze gegund, maar niet over ons lijk.

Bokman en Doesman knallen de eerste pot netjes en gaan gelijk op, helaas kunnen ze niet op het juiste moment afdrukken voor het 1e punt. Cor gooit goed en adrie volgt hem op gepaste afstand, maar ruim voldoende om de overwinning in deze game binnen te slepen. 147 voor bokman, 148 voor doesman, al in al 25 punten te weinig voor de zege.

In de tweede game zien we weer een ongekend spannende 10 frames. Bokman besluit om weg te sprinten in de eerste worpen, maar kan hier geen vervolg aan geven. Halverwege heeft hij een stevige dip, en op de 9e laat hij zelfs een 3-2 aanstrepen. Met wat meer zorgvuldigheid had hij een topscore kunnen plaatsen. Nu doet hij wat hij moet doen, 141. Doesman is warm, baan 4 voelt goed en hij ziet cor naar een 204 smijten. Striketijd is zijn motto voor deze pot. Helaas heeft hij last van dezelfde midden-dip in de frame-lijst. Hij weet zich uitstekend terug te vinden en eindigt op een uitstekende 168. Adrie laat het deze pot liggen, de punt is voor ES. 1-1

Cor heeft de zweetdruppeltjes op zijn bovenlip en adrie...vind het allemaal wel best. De spanning is groots, nu worden de jongens van de mannen gescheiden. In deze laatste pot is een hoop te winnen voor ES en een een hoop te verliezen voor de bengels. Deze druk blijkt de cor en adrie te veel. Hoewel cor nog een goeie pot eruit knijpt, lijkt Adrie al met zijn hoofd bij een sjekkie. Doesman voelt de vermoeidheid van 3 potten met the hammer, en ziet hem dan ook alle kanten uitvliegen. Hij weet zich voldoende terug te knokken om 134 op de borden te werken. Dit was strijd en geen schoonheid. uiteindelijk moet bokman het op beurt 10 allemaal doen. Het verschil is klein en een gelijkspel loert, maar bokman neemt zijn verantwoordelijkheid. Op de 10e beurt legt hij 2 strikes neer en met deze wonderschone glijers beukt hij zijn lijst naar ongekende hoogte: 172. Cor probeert nog te volgen, maar hij zwemt tegen de stroming in en verdrinkt in het verlies. Easy slider sluit deze machtige wedstrijd af met een 3-1 overwinning.

Na de wedstrijd wordt doesman meerdere malen gevraagd wat de uitslag was. Er is weer buzz op de bowlingbaan, ES is terug! Ze gaan de komende 6 wedstrijden het onderste uit de kan halen. Alle teams van de dinsdag-duo-2 moeten met de billen bloot, zodat ES ze een spanking kan geven. Met knikkende knieen, sidderingen over de rug en liters koud zweet zullen de teams van deze league aantreden tegen de legendarische namen: Bokman, Spanman, Sandokan en Doesman. Het klinkt als poezie uit lang vervlogen tijden, laten we hopen dat het spel van de heren net zo poetisch zal zijn.

zondag 12 april 2009

7 april 2009


De pinboys draaiden overuren deze spannende avond.

Er zijn harde klappen uitgedeeld op de tere wangen van BCT. Hele harde klappen. De maanden van 'net niet', 'bijna', 'zeker niet' en 'absoluut niet', horen klaarblijkelijk bij de winteraversie van Easy Slider. Zijn wij mooiweer bowlers? Als we het plein van de vraag overgestoken hebben en het seizoen net als in 2008 afsluiten met een serie overwinningen dan vrees ik van wel. Easy Slider laat vanavond de tegenstander geen enkele kans en neemt onverbiddelijk de 4 felbegeerde punters mee naar huis.
Vertel mij eerst... wat is er gebeurd?
We spelen vanavond op de banen 5 en 6. De inspeeltijd wordt verdubbeld door een laat arriverend Duo Penotti. De immer sympathieke Eric en zijn antirookbrigadier Gracita. Spanman werpt een reeks strikes in en Bokman en Doesman doen evenzo.
Als het Duo de hal binnenkomt, ziet dat het te laat is voor een inworp en gehaast het equipement uitstalt, aantrekt en oliet, is de eerste punt eigenlijk al binnen. Doesman en Spanman kloppen af en besluiten een shuffle uit te delen. Dat lukt voor de helft. De helft bleek ook genoeg. We winnen de eerste pot vrij makkelijk, mede doordat Eric duidelijk hinder ondervindt van zijn gemiste inworpronde en meestens door een Doesman die op volle kracht staat te bowlen en zichzelf in de picture speelt met wonderschone Wimballen. Hij strijkt met de eer door een magistrale 164. Moge hij eeuwig leven. Spanman begint goed, maar suft halfweg in en kan niet meer bijdragen dan 133. Hij laat zijn hoofd echter niet hangen en neemt een pauze.
Bokman komt inmiddels terug uit het aquarium en lijkt zijn zinnen te hebben gezet op de hoogste score van de avond. Dat, in combinatie met zijn favoriete baan 6, maken dat waar en als zijn pijl de 177 aanwijst en Doesman er een haast onmogelijke 158 naast legt is de geest van de buren definitief gebroken. Noch Eric, noch gracita zijn opgewassen tegen een orkaan genaamd Easy Slider. Spanman staat enkel nog op om een nekschot uit te delen aan een tegenstander die in wanhoop, op de knieën en met de rug tegen de muur, weerloos en willoos moet toekijken en gehoorzamen. Spanman schiet 169 maal raak en Bokman telt 154 lege hulzen. Meer dan genoeg om met 4-0 op punten te winnen en wie weet zijn dit de eerste lentedruppels naar een vijfde plek op de ranglijst.

ABC van de bowlingsport



Vandaag buigen wij ons over de letter 'T'. Een letter met veel vrienden, maar niet in onze taal. Velen hebben bij vertaling al aan waarde ingeboet. Enerzijds door eerste letter verlies, anderzijds door een vertaling die nergens op slaat.

Tandem: Twee pins, een achter de ander. (Ook wel: barmeid, fiets, Dubbel hout, eentje in het donker)

Team captain: Teamlid met iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen.

300 game: In onze taal hoort hij bij de 'D'. In het Engels bij de 'T'. Een perfecte game bestaande uit 12 strikes op een rijtje.

Turkey: Drie strikes op een rij. Ook wel een Drieling of driewieler of Driekus of triootje of broodje kaas.

Tegenslag: Als er iets misgaat.

vrijdag 3 april 2009

Bowlersdip


Hoofdstuk 2 Bowlersdip: Saus of strikeloos?

De bowler heeft een heel eigen karakter. Hoewel in het leven buiten de baan, de bal en de pins, niet al te ambitieus, lijkt de bowler op de baan het gebrek aan ambitie te willen compenseren. Prestaties die in het echte leven uitblijven of geheel nooit in zicht waren, moeten op de baan waar gemaakt worden. Waar kun je beter je respect halen dan bij mensen die ook aan deze levenswijze gewend zijn geraakt? Gewend zijn geraakt is hier een bewust gekozen term, heeft de bowler wel deze keuze gemaakt? Is de bowler niet ontstaan door het gebrek aan respect en acceptatie van de eigen omgeving? Heeft de bowler in het bowlen niet zijn eigen Israel gevonden? Een ding staat vast; de bowler is complex van karakter en is gebonden aan de baan, de bal en de pins. In dit hoofdstuk gaan we in op de oorzaak van de bowlersdip en welk effect dit op de bowler heeft.

2.1: De dip: gooien als een klodder mayonaise.

De pins blijven staan, de wereld stort in, en -hoewel een schijnwereld - de bowler leeft hier een gelukkig bestaan. Dat is, zolang de pins omvallen. Als de bowler minder of ronduit slecht gaat gooien - als een klodder mayonaise - blijven de pins staan. Als de pins blijven staan, gaat de bowler eraan.


De bowler is een uitstekend analyticus op het gebied van balletje gooien - getuige hiervan uitspraken als "negen is een goede bal" en "iets te dik geraakt". - desondanks mist de bowler het vermogen in zijn bowlershart en -ziel te kijken. Juist hier begint het in mindere periodes bij de bowler te knagen. De bowler ziet alles wat hij heeft opgebouwd om de misère in zijn echte leven te verbergen uiteen spatten. Het leven van de bowler is als een kaartenhuis, je kunt er doorheen kijken en het is erg kwetsbaar, en als het instort, stort de bowler in. De oorzaak van de dip is geboren.

2.2 : Bowler.....of toch niet?

Zoals gezegd, als de pins blijven staan, gaat de bowler eraan. Bij de bowler ontstaat de twijfel als de pins blijven staan. De van Dale omschrijft twijfel als volgt: onzekerheid, gebrek aan vastheid van wil of besluit, besluiteloosheid.

Het effect is dus twijfel in eigen kunnen (lees: de twijfel in het geloof dat men een gerespecteerd bowler is). In de psychiatrie is pathologische twijfel (ziekelijke twijfel) een bekende aandoening. Twijfel kan pathologisch zijn als hij destructief is voor de persoon zelf of voor zijn omgeving, tot volslagen immobilisme aanzet of veel te lang duurt. Het eerste is het geval bij de bowler, slechte prestaties hebben zijn weerslag op de bowler en zijn thuissituatie. Niet alleen de bowler zelf heeft te lijden onder de dip, het hele gezin moet de pijn van de bowler voelen. In de hoop nog enige controle over zijn afglijdende leven te kunnen behouden, stuurt, commandeerd en controleerd hij zijn gezin. Dit gaat vaak gepaard met verwarde dialogen met zichzelf, het loslaten van enige lichamelijke verzorging en een afgekoelde sexlust.

Ook volslagen immobiliteit kan men op de bowler betrekken. Hier kunnen we volslagen overmobiliteit aan toe voegen: Hoe minder vaak de pins vallen, hoe belabberder en spastischer de bowler zich gaat bewegen. Vaak om "de lijn te vinden", staat, loopt pendelt en gooit de bowler plotseling in en vanuit onverklaarbare posities. Alles in de hoop die strike te pakken of de pin te innen. Voor elke bowler is ook duidelijk dat elke mindere periode te lang duurt, en dus ook de twijfel.

Duidelijk is dat het effect van de bowlersdip op de lange termijn groter kan zijn dan men in eerste instantie zou vermoeden. De falende bolwer straalt zijn onvermogen uit op zijn omgeving en omringt hen daarmee met een aureool van mislukking. Iets waar de generatie van de betreffende bowler, maar ook die na hem komen nog langs last van kunnen hebben. Het is van groot belang voor de bowler en het fruit van zijn lendenen om de dip tegen te gaan, in de komende hoofdstukken gaan we achtereenvolgens aan de volgende onderdelen werken:

-H3: De eerste worp: "Ik smijt inderdaad niet zo best, en de rest van mijn leven zuigt ook al."
-H4: De split: "Ben ik een beter mens als ik goed ballen tegen pins aan kan gooien?"
-H5: De Spare: "Ik verdien een tweede kans"
-H6: STRIKE!: Striken:Techniek, Reputatie, Indiepin-principe, Klagenhelptniet-regel, Ertegenaan!

Introductie 'Bowlersdip'.


Een bowlersdip kan extreme vormen aannemen

Easy Slider heeft eindelijk een oplossing gevonden voor de al maanden haperende bowlinglessen. We menen er een stuk of vier te hebben gehad en uit ervaring weten we dat dat voor de beginnende bowler meer dan genoeg is. Een goede controle over stappen, pendel, release, schouders en lijntje vraagt nou eenmaal om veel praktijk ervaring en zoals vaak met kunst en muziek geeft de bowler uiteindelijk zijn personal touch aan zijn techniek, waarmee het een unieke stijl wordt. Zoals er geen sneeuwvlokje hetzelfde is, zo is er ook geen bowler identiek aan een ander. Dat lijkt misschien een openbaring, maar is zo logisch als Wilders.

Wat kunnen we u nog leren?

Vele reacties op Doesmans nieuwe boek dwingen tot meer publicatie van dit soort uit het leven gegrepen opmerkingen. Een topbowler met een geheel unieke stijl als John, gooit op deze bijzondere manier omdat hij zijn nek niet kan draaien. Alstublieft, een praktijkvoorbeeld uit de praktijk van BCT. Op deze zelfde manier kunt u vanaf heden elke week een hoofdstuk lezen uit 'Bowlersdip, handboek voor de depressieve bowler', een boek vol scherpe observaties met daaraan gelinkte lessen en een hoop nieuwe ideeën. We wensen u veel profijt en nog meer leesplezier.

donderdag 2 april 2009

31 maart 2009


Leonard volgt Easy slider al jaren.

27 maart 2009 is een live-album van de concerten van Leonard Cohen in de O2 arena in Londen uitgebracht. Eerder dit seizoen hebben spanman, bokman en doesman dit fenomeen met eigen ogen en oren mogen aanschouwen. Een kleine 3 uur lang hebben zij daar in hogere sferen gezeten, genietend van de gerijpte, diepe stem van Cohen. Het gerucht gaat dat de heren hier de energie hebben getrokken om zich weer een seizoen in te zetten voor de professionalisering van de bowlingsport. Met zekerheid kunnen we zeggen dat het album vanaf morgen te vinden zal zijn in de cd-kast van doesman. Voor de liefhebber wat fragmentjes: http://www.bol.com/nl/p/muziek/live-in-london/1000004006518371/index.html#product_images

Op de laatste dag van maart staat de mannen van ES (vandaag sandokan,spanman en doesman) een boeiende pot tegen André en Frank te wachten. Frank deed echter niet mee, Wouter nam zijn honneurs waar. Wat kunnen we zeggen over André en Wouter? Het zijn beide redelijk begenadigde bowlers, maar niet van het niveau Adriaan de Gram. Eigenlijk houdt het daar wel op, met die toevoeging dat het ook zeer teruggetrokken bowlers zijn. Is dit arrogantie of bescheidenheid? Spelen ze een psychologisch spelletje met ES? Zoals gezegd, geen idee, wellicht werken de heren zo bewust aan het mysterie rond hun voorkomen in de 2e dinsdag duo scratch, vanwaar ES de professionalisering probeert vorm te geven.

Sandokan laat deze eerste pot nog even schieten, de trein uit Delft rijdt niet door. Vol goede moed gaan spanman en doesman deze pot van start, en niet onterecht. André laat een ongekende lijst van 9 spares zien, maar weet niet zijn topniveau te halen, wouter presteert zelf nog zwakker en de heren laten de kansen op het eerste punt aan ES. Doesman weet deze pot een solide 149 neer te leggen, had hij in de eerste 4 beurten wel een spare weten te maken had hij richting de 200 kunnen stormen, zonde. Spanman besluit André te volgen en gooit de ene na de andere virtuele strike. Helaas, het blijft bij virtuele strikes, op de Wii waren ze alle 10 gevallen, nu laat spanman er telkens wat staan. Hij eindigt op een schamele 120, en is zichtbaar teleurgesteld, ES mist op een kleine 20 punten het eerste punt.

Ondertussen is Sandokan binnengewandeld. Hij oogt ontspannen, ondanks zijn frustrerende treinreis. Hij mag meteen aantreden om André en Wouter zijn wil op te gaan leggen. Ondanks de goeie wil blijft het echter bij die wil, en legt sandokan weinig op of om. Sandokan zoekt driftig naar zijn lijn, maar die laat zich deze pot nog niet vinden: 114. Doesman zet zijn goede lijn voort en gooit 168, had hij op de 4e en de 8e de spare niet laten liggen had hij met een 200 naar huis gegaan. Nu moet hij het doen met de welgemeende complimentjes van spanman, die de 200 al op papier wilde zetten. Leverde deze game dan uberhaupt iets op? We kunnen hier een volmondig NEE op antwoorden. Voor André vielen de pins wel deze pot, hij zette een mooie 201 neer. Wouter volgde hem op de voet, maar kon niet aan hem tippen. Zijn score was ruim voldoende om ook het 2e punt naar zich toe te trekken.

Dimple is de nieuwe drug van ES, en spanman en doesman besluiten er een te drinken, al ware het alleen om de realiteit wat te verzachten. Spanman heeft hier duidelijk baat bij, en Sandokan en Doesman zien hem een degelijke pot gooien. Sandokan lijkt halverwege de pot zijn lijn te vinden, en de heren maken zich op voor een spannende strijd om dat laatste punt. Bij de buren is de pap op en zij laten regelmatig wat staan. Sandokan voelt dit en smijt zich naar het voor vanavond hoogst haalbare 127. Deze 127 zijn precies genoeg om spanman op te zadelen met de druk van de ankeraar. Met een 9 op de 10e beurt moet hij sparen om de punt voor ES op het droge te slepen. Hij trilt, zweet, pendelt en laat los.................Spare! Spanman, duidelijk opgelucht, ruikt zijn oksel en constanteert dat angstzweet werkelijk een eigen geur heeft. Professioneel gooit hij de laatste bal goed genoeg om deze avond niet helemaal een deceptie te laten zijn. ES verliest, maar mag met opgeheven hoofd de baan verlaten. 3-1

Met deze pot tegen André en Wouter is ES aan de laatste ronde langs de dinsdag duo2 - teams van dit seizoen (wellicht voor altijd?) begonnen. Met 12 punten achterstand op de dubbelgangers lijkt het seizoen voor ES roemloos voorbij te gaan. We denken terug de laatste weken van seizoen 2007/2008, waarin ES alleen overwinningen in de wacht sleepte. Kunnen de mannen van ES dit nogmaals opbrengen? U leest het op deze blog.