donderdag 20 maart 2008

18 maart 2008



Vandaag zal de geschiedenisboekjes ingaan als de dag van ‘Spanjers 211’.
Vele jaren en generaties verder zal men op deze dag een taart eten met 211 kaarsjes in de vorm van kleine witrode pinnen. Welk een vreugde toen John het ‘211 van Mathijn’ door de boxen liet galmen. Wetende dat hij deze morgen zijn eerste laadklep al om half zes op z’n kanis kreeg is hem die blunder snel vergeven en met een hoge dosis endorfine in het systeem zal Spanjer daar geen seconde aan verspillen. Hier heeft hij maanden naar toe gehuild.
Tientallen ballen en werpstijlen getest. Vandaag was het genoeg. Om wederom een avond lang balletje wissel en hookballen naar het ‘net niet’ hoekje te gooien had zijn geest wellicht gebroken en een voortijdig aftreden ingeluid. Vandaag is het tij gekeerd. Ton heeft gesproken vanuit zijn middelvingergat en zijn boodschap is een vel en duidelijk: Ik ben er voor de harde rechte lijn. Mijn gewicht laat geen goede curve toe en ik laak een blok in mijn binnenste. Spanjer heeft geluisterd en liet een paar lijnballen zien waar je alleen maar ontzag voor kunt hebben.
Hier een kort verslag van deze historische avond.

Bokman en Spanjer mogen de eerste bal op baan 5 uitrollen. Spanjer begint en striked. Dit is misschien wel de bepalende klap die wordt uitgedeeld aan onze tegenstander van vanavond. Jeff en Dimitri. Beide heren kent u. Dimitri is bekend bij heel bowlend Nederland. Zijn handicap vanavond was echter zijn tegenstander. Hij gooit geen strike en we spuiten weg. We zetten een lied in majeur in en blijven die zingen tot de laatste pin valt. Bokman en Spanjer vechten op baan 5 een onderling duel uit en Spanjer pakt ‘m op een schamele 5 punten. 169-164. Meer dan genoeg voor een punt.
Op baan 6 neemt Spanjer een stapje terug en laat hij Bokman glinsteren boven het gelakte hout. Bokman draait deze drol alleen en Spanjer weet dat daar ruimte voor is.
Bokman weet de pot te zelfs ankeren als het anker van een zware stoomboot. Hij zet een welkome 151 naast de magere 129 van Spanjer. De buren hebben duidelijk een zware dip. De handicap van Dimitri wordt groter in de vorm van een steeds minder presterende Jeff. Dit in het voordeel van Spanjer die weliswaar op punten verliest maar dankzij een op punten winnende Bokman steken ze game 2 ook in de tas.
Dan gaan we terug naar baan 5. Dimitri gaat los en Jeff schijnt de ernst van de situatie in te zien. Nu is het Bokman die wat draadjes laat hangen. Het is de wisselwerking tussen deze twee sterspelers die wel vaker parten speelt. Zo ook deze derde game.
Spanjer opent sterk. Spanjer sluit sterk, maar de middenreeks ving de blikken. Hij legt moeiteloos een vijfling te kijk en weet diep in zijn hartje dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Iedere strike in deze reeks wordt opgedragen aan een van z’n dochters. Je kon hem de namen horen fluisteren vlak voor het akkoord dat ‘strike’ klinkt. Hij gooit zijn tweede officiële NBF 200 plusser. Zijn eerste van het seizoen 2007/2008. 211 telt de teller na een serie verbluffende stuntballen. Geen hooks, geen curves maar ouderwetse Utrechtse snipers. Recht, hard en doeltreffend.
4-0 is de beloning. Twee bier en een setje camels van Dennis is de erkenning.

Geen opmerkingen: