woensdag 4 juni 2008

Bo Diddley 30-12-'28 – 02-06-'08


De Amerikaanse zanger en gitarist Bo Diddley is maandag overleden aan een hartverlamming. Hij beïnvloedde vele artiesten, van Buddy Holly tot U2, maar haalde zelf de hitlijsten nauwelijks.

In 1928 werd Bo Diddley geboren als Otha Ellas Bates. Hij speelde viool als jongetje, maar toen hij John Lee Hooker hoorde, hing hij die aan de wilgen en besloot bluesgitarist te worden.

Begin jaren '50 veranderde hij zijn naam in Bo Diddley, dat in het zuidelijke dialect 'helemaal niks' betekent. Een paar jaar later had hij z'n eerste succes met het nummer Bo Diddley. Op de b-kant van het singletje stond 'I'm a man', dat nog beroemder werd door een versie van Muddy Waters onder de titel 'Mannish boy'.

Voortstuwende ritmes
De manier waarop hij speelde, de Bo Diddley Beat, had een grote invloed op de rock 'n roll. Zijn stijl kenmerkte zich door metaalachtige gitaarriffs en voortstuwende ritmes. En dit alles op een rechthoekige gitaar die hij zelf ontwierp.

Andere bekende nummers die hij schreef zijn o.a. 'Who do you love' en 'Mona'.

In 2005 vierde hij dat hij 50 jaar in de muziek zat met een tour door Australië, Europa en Noord-Amerika. Nederland deed hij voor het laatst vorig jaar aan. Hij speelde toen tijdens het Moulin Blues festival in het Limburgse Ospel en in de Boerderij in Zoetermeer.

In een interview met een Australische krant vorig jaar, zei de gitarist dat hij de enige echte vader van de rock was.

Als vader van vier kinderen en opa van 15 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen, was hij bezorgd over de toekomst van kinderen in Amerika. Samen met de politie waarschuwde hij tieners voor de gevaren van drugs en bendes.

Geld nodig
Diddley toerde nog steeds en maakte ook platen. Niet alleen omdat hij daar lol in had, maar hij had het geld nodig. Regelmatig klaagde hij over de vele royalties die hij nooit gekregen heeft voor nummers die hij ooit schreef.

De gitarist kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid. In mei vorig jaar kreeg hij tijdens een optreden in Iowa een beroerte. Drie maanden later kreeg hij een hartaanval in Florida.

Maandag stierf hij thuis. Bo Diddley werd 79 jaar.

Geen opmerkingen: