donderdag 22 januari 2009

Kritische succesfactoren


'De uitkomst van een wedstrijd wordt dus bepaald door het resultaat.'

Een beetje later dan afgesproken volgt hier een kort stuk onderwijs van Jack Edelaar. We behandelen de 5 succesfactoren van een bowler van wereldklasse.

1. Veelzijdigheid. Een klasse bowler kan meer dan een kunstje
2. kracht: Een klasse bowler heeft een krachtige release
3. Nauwkeurigheid: Een klasse bowler kan steeds hetzelfde punt raken.
4. Herhalingsvermogen: Een klasse bowler kan zijn beweging keer op keer herhalen.
5. Kennis: Een klasse bowler weet wat er aan de hand is en wat hij daaraan kan doen.

De meeste bowlers hebben wel een of twee van deze factoren. Een Spanman heeft ze alle vijf. Alleen niet bij het bowlen. Wie weet waarin, mag reageren via de reageerknop. De winnaar krijgt een biertje op 27 januari.

We gaan verder: Een bowler die alle kenmerken in zich heeft is een speler van wereldklasse. Onderlinge verschillen zijn natuurlijk aanwezig. De een heeft meer nauwkeurigheid in zijn spel, de ander meer kracht. Etc.

Dan nog dit: 'herhalen, volharden en aanpassen zijn werkwoorden. (zitten, rusten en slapen ook) Ze veronderstellen acties. (of niet) Dat er iets gedaan wordt. Het vereist tijd en energie. Aandacht.'

Dit staat overigens letterlijk in een bowlingblad. Twee pagina's onzinnig geleuter waar je weinig beter van gaat gooien.

Neem het groot uitgelichte citaat: 'Succes in bowlen betekent strikes gooien en winnen. Hoe meer strikes des te groter de kans dat er wordt gewonnen.'(?)Echt?

Met alle respect voor collegabowler/schrijver Jack Edelaar, heb je er nog zo eentje?

Ja, hier komt ie: 'Als er geen strike wordt gegooid, moet er gespared worden.'

Wat? Doesman wil er nog eentje? Hier komt de uitsmijter: 'De uitkomst van een wedstrijd wordt dus bepaald door het resultaat.'

De professionalisering van de bowlingsport zal voorafgegaan moeten worden door een publieke executie van enkele woordvoerders.

Geen opmerkingen: