vrijdag 20 maart 2009

17 Maart 2009



Lees nu het eerste hoofdstuk van Doesmans nieuwste boek!

Hoofdstuk 1,
Collectief falen


"Collectief falen", is het eerste wat in je op komt als je aan deze droevige dinsdag avond denkt. Met een gemiddelde van 118 punten over de 6 gespeelde games wisten de heren doesman, bokman en sandokan nog geen deuk in een pakje boter te slaan. Het is niet eens de moeite waard een individuele score te noemen, daar er geen enkele het niveau van de student-bowlers uit de Bizon in Utrecht kon overtreffen. Ondanks dat dit dezelfde heren zijn die zich drie seizoenen achter elkaar kampioen van Utrecht en omstreken mochten noemen, vorig seizoen in de 2e seizoenshelft geen pot verloren en feestelijk de 5e plek innamen, lijkt Easy Slider op, murw en moegestreden.

Het wordt langzamerhand een serieuze vraag of "de professionalisering van de bowlingsport", ooit een volkomen feit zal zijn. ES heeft zich de afgelopen jaren op verschillende fronten ingezet voor deze ondergewaardeerde sport. Persberichten, instructiefilmpjes,demonstraties, baantesten, verslavingsvoorlichting, niks is de leden van ES te gek geweest. De heren hebben gevleugelde uitspraken als "In die Pin!" en "Hou dit vast", of niet te vergeten "striketijd", "hard en hoog", en "the shuffle", een definitieve plaats gegeven in het bowlingjargon. De heren hebben door de jaren heen bijna even zoveel werpstijlen ten toon gesteld als dat de leden sinds de oprichting kinderen verwekt hebben. Insiders weten, dat zijn er veel!

ES heeft zijn hoogte en dieptepunten gekend. Iedereen herinnerd zich de euforie na de kampioenschappen in Utrecht, maar veel mensen beseffen niet het verdriet van het verlies van het thuishonk de Ruggestee in Hoenderlo. Jarenlang hebben de jeugdige ES leden hier geleerd, getraind, maar ook gelachen en geleden. Een mooie in memoriam vind u terug op deze site, onder het kopje afscheid.

Alhoewel ES veel voor de sport heeft betekent, kunnen we ons afvragen of 'de bowler' professionaliseerbaar is. Het is namelijk moeilijk de bowler op enige professionaliteit te betrappen, vooral als je de lagere regionen dezer sport doorspit. Deinend op de geluiden van het Nederlandse skihutgenre smijten de heren en dames hun ballen. Zonder te ontkennen dat er genoeg talent is, wordt van dit talent geen gebruik gemaakt om rond deze sport een fris, jeugdig, topsportklimaat te creeeren. Ondanks de door ES georganiseerde stage van het bestuur van de NBF bij het bestuur van de NOC/NSF, waar het wel gelukt is 'stoffige' sporten van een nieuw - olympisch- gezicht te voorzien, lijkt de NBF geen enkele omslag te willen maken.De federatie heeft voor de komende jaren zich een doel en visie gesteld:
Visie: In het NBF topsportbeleid staat de bowler centraal. Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn ontwikkeling. De NBF Topsportorganisatie is binnen de grenzen van wat haalbaar is gericht op het opleiden en begeleiden tot zelfstandige topbowlers

Doel: De NBF Topsportorganisatie heeft als doel spelers en speelsters zodanig te ondersteunen dat zij zich ontwikkelen tot bowlers die in staat zijn om op Europees niveau top 5 posities en op mondiaal niveau top 10 posities te behalen.

Het lijkt alsof de federatie twee dingen door elkaar haalt, de Visie is te hoog en het Doel is te laag. Na jaren studie hiernaar lijkt ES tot de conclusie te kunnen komen dat bowlers niet in staat zijn tot zelfontwikkeling, getuige het apengedrag op de baan. Het doel had vanzelfsprekend 1e worden moeten zijn, ES heeft jarenlang gepropageerd de beste te willen zijn. Met het credo dat "meedoen is belangrijker dan winnen", lijkt de federatie een voorschot op slechte prestaties te willen nemen. Gezien de spirit die ES door de jaren heen in de sport heeft gepompt is dit een wanstaltige doelstelling en kan alleen met rotte eiren en gejoel beantwoord worden. Je moet eerste willen worden is en was het motto van ES, ondanks de mindere jaren in Tiel.

ES moet zich in de maanden die dit seizoen nog telt, gaan afvragen of het de psychische, fysieke en geldelijke last waard is, als er geen vernieuwd elan in de bowlingsport te bespeuren is. Geruchten gaan dat ES zijn ogen heeft laten vallen op de sjoel- of jeu-de-boule-sport heeft laten vallen, we hebben hier echter nog geen enkele bevestiging voor gezien/gehoord. De sjoelbond stelt echter: "wij hebben als doelstelling eerste zijn op verschillende disciplines." het bezetten van de 1e t/m de 3e plaats op het WK six pack shuffle in heerhugowaard vorig jaar (http://www.sjoelsport.nl/20080501WKHereneindstand.pdf) getuigd ervan dat we die doelstelling waard zijn." "De heren van ES zijn bij ons van harte welkom!"

Geen opmerkingen: