donderdag 24 januari 2008

200 + game



Vorige keer bespraken we een lijk uit de kelder. Het 'om beurten gooien'. Daarvoor hadden we de 'handjeklap'. Vandaag bespreken we het derde lijk. De 200+ game.
Wat is een 200+ game. Dat is een game waarin je boven de 200 gooit.
Vroeger was dat bijzonder. (toen Fred Flinstone nog bowlde) Net als een 2.12 uur op de marathon. Vooral die van Bikila in 1964. Dat was tijdens de spelen. Als je beseft dat hij vier jaar ervoor 2.15 liep met het laatste stuk zonder schoenen, dan mag hij best een goed hardloper genoemd worden. Maar verwacht niet van mij dat ik sta te juichen als ze dat nu nog doen. Nu verwacht ik een 2.04. Dertig jaar geleden verwachte ik een 2.10. Bijv. van Nijboer. of een 2.09 van Gomez, daarna een 2.08 van Rob de Castella Toen werd het tijd voor de legendarische Lopez die op 39 jarige leeftijd het wereldrecord op 2.07 zetten. (in Rotterdam) En toen werd het steeds donkerder in Marathonland. De blanken moesten steeds vaker thuisblijven zodat het een afrikaans feestje is geworden. We volgden Densimo, Saleh (2.05), Etc en afgelopen jaar Haile Gebrselassie. 2.04 in Berlijn. Hij vermoed dat er in de nabije toekomst een Ethiopiƫr binnen de 2 uur gaat lopen.
Bij bowlen lijken we ons te hebben vastgepind op de 2.12.00 of de 200 in dit geval. En dat terwijl er lieden zijn die niet anders doen. En die staan niet alleen. Nee, wekelijks horen we John omroepen wie er allemaal een 200+ game hebben gegooid. En dat zijn er vaak een hoop. Wij, als profesionaliseerders van de bowlingsport, proberen al tijden de lat naar de 250 te krijgen. Dan heb je nog iets om voor te vechten. Spanjer gooit geregeld een 200+ zonder het in te gaten te hebben. Bij oefenpotjes vooral. En dan meestal als er niemand bij is. Doesman doet gemiddeld 275 (op de Wii) en Bokman kan dinsdag niet.

Geen opmerkingen: