vrijdag 3 april 2009
Bowlersdip
Hoofdstuk 2 Bowlersdip: Saus of strikeloos?
De bowler heeft een heel eigen karakter. Hoewel in het leven buiten de baan, de bal en de pins, niet al te ambitieus, lijkt de bowler op de baan het gebrek aan ambitie te willen compenseren. Prestaties die in het echte leven uitblijven of geheel nooit in zicht waren, moeten op de baan waar gemaakt worden. Waar kun je beter je respect halen dan bij mensen die ook aan deze levenswijze gewend zijn geraakt? Gewend zijn geraakt is hier een bewust gekozen term, heeft de bowler wel deze keuze gemaakt? Is de bowler niet ontstaan door het gebrek aan respect en acceptatie van de eigen omgeving? Heeft de bowler in het bowlen niet zijn eigen Israel gevonden? Een ding staat vast; de bowler is complex van karakter en is gebonden aan de baan, de bal en de pins. In dit hoofdstuk gaan we in op de oorzaak van de bowlersdip en welk effect dit op de bowler heeft.
2.1: De dip: gooien als een klodder mayonaise.
De pins blijven staan, de wereld stort in, en -hoewel een schijnwereld - de bowler leeft hier een gelukkig bestaan. Dat is, zolang de pins omvallen. Als de bowler minder of ronduit slecht gaat gooien - als een klodder mayonaise - blijven de pins staan. Als de pins blijven staan, gaat de bowler eraan.
De bowler is een uitstekend analyticus op het gebied van balletje gooien - getuige hiervan uitspraken als "negen is een goede bal" en "iets te dik geraakt". - desondanks mist de bowler het vermogen in zijn bowlershart en -ziel te kijken. Juist hier begint het in mindere periodes bij de bowler te knagen. De bowler ziet alles wat hij heeft opgebouwd om de misère in zijn echte leven te verbergen uiteen spatten. Het leven van de bowler is als een kaartenhuis, je kunt er doorheen kijken en het is erg kwetsbaar, en als het instort, stort de bowler in. De oorzaak van de dip is geboren.
2.2 : Bowler.....of toch niet?
Zoals gezegd, als de pins blijven staan, gaat de bowler eraan. Bij de bowler ontstaat de twijfel als de pins blijven staan. De van Dale omschrijft twijfel als volgt: onzekerheid, gebrek aan vastheid van wil of besluit, besluiteloosheid.
Het effect is dus twijfel in eigen kunnen (lees: de twijfel in het geloof dat men een gerespecteerd bowler is). In de psychiatrie is pathologische twijfel (ziekelijke twijfel) een bekende aandoening. Twijfel kan pathologisch zijn als hij destructief is voor de persoon zelf of voor zijn omgeving, tot volslagen immobilisme aanzet of veel te lang duurt. Het eerste is het geval bij de bowler, slechte prestaties hebben zijn weerslag op de bowler en zijn thuissituatie. Niet alleen de bowler zelf heeft te lijden onder de dip, het hele gezin moet de pijn van de bowler voelen. In de hoop nog enige controle over zijn afglijdende leven te kunnen behouden, stuurt, commandeerd en controleerd hij zijn gezin. Dit gaat vaak gepaard met verwarde dialogen met zichzelf, het loslaten van enige lichamelijke verzorging en een afgekoelde sexlust.
Ook volslagen immobiliteit kan men op de bowler betrekken. Hier kunnen we volslagen overmobiliteit aan toe voegen: Hoe minder vaak de pins vallen, hoe belabberder en spastischer de bowler zich gaat bewegen. Vaak om "de lijn te vinden", staat, loopt pendelt en gooit de bowler plotseling in en vanuit onverklaarbare posities. Alles in de hoop die strike te pakken of de pin te innen. Voor elke bowler is ook duidelijk dat elke mindere periode te lang duurt, en dus ook de twijfel.
Duidelijk is dat het effect van de bowlersdip op de lange termijn groter kan zijn dan men in eerste instantie zou vermoeden. De falende bolwer straalt zijn onvermogen uit op zijn omgeving en omringt hen daarmee met een aureool van mislukking. Iets waar de generatie van de betreffende bowler, maar ook die na hem komen nog langs last van kunnen hebben. Het is van groot belang voor de bowler en het fruit van zijn lendenen om de dip tegen te gaan, in de komende hoofdstukken gaan we achtereenvolgens aan de volgende onderdelen werken:
-H3: De eerste worp: "Ik smijt inderdaad niet zo best, en de rest van mijn leven zuigt ook al."
-H4: De split: "Ben ik een beter mens als ik goed ballen tegen pins aan kan gooien?"
-H5: De Spare: "Ik verdien een tweede kans"
-H6: STRIKE!: Striken:Techniek, Reputatie, Indiepin-principe, Klagenhelptniet-regel, Ertegenaan!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten