zondag 23 december 2007

18 december


Het is donker en koud. Bokman heeft geluk. Hij krijgt een lift. Doesman boft minder. Hij moet fietsen. Hij heeft de fiets meegenomen in de trein. Zo wint hij tijd en komt na twee worpen al binnen. Hij kan een kwartier op adem komen en kijkt naar de eerste game tegen Wim en Truus. En wat een game. Bokman en Spanjer staan verschrikkelijk te imponeren op baan drie. Vooral Spanjer maakt indruk met een X-X-8/-9/-X-8/-X9/. Zijn begin heeft twee zwakke momenten en die kosten hem de 200 plusser waar hij al zolang naar hunkert. Hij zet de teller op 191 en is ondanks de gemiste kans blij. Heel blij. Mede dankzij een torenhoge score van Bokman, die 146 werpt en daarmee een punt of dertig boven zijn huidige worpgemiddelde gooit pakken we de eerste punt. En de vorm bij de buren is hoog. Vooral bij Wim. Hij legt zonder knipperen een five-bagger en ware het een 'een op een' potje dan had de punt bij hem gelegen. Bokman's best is een 8/-X-8/-9. Verder geen blikvangers van zijn kant, behalve een sterke start met een X-8--X. had hij beter geïnd, dan was zijn eindsaldo het dubbele geweest. Of bijna.
Game twee spelen we op baan vier en Bokman wil hoger. Het is nu echter Doesman die het stokje overgenomen heeft. Hij begint als een geroutineerd werper z'n sliders door de olie te drukken. Met succes. 144 weet hij te noteren. Er had meer ingezeten, maar hij moet buigen voor de stugge pins waar Truus ook al tegenaan liep. Ongebruikelijke spares, waarover binnenkort meer, en overduidelijke Strikes die toch een pin 10 laten staan.(worp 5 en 7) In zijn geval ook met regelmaat de 'Kingpin'. Wat is de 'Kingpin'? Even snel, dat is de eerste pin achter de 'Headpin'. De 'Headpin' is de voorste pin. Die beschermt als het ware de 'Kingpin'. Zoals de vlag bij Stratego vaak ingebouwd wordt door bommen, zo staat de 'Kingpin' ingebouwd door alle andere pinnen. De bal geldt hier dan als Mineur. Dat is de bommenopruimer. Maar die vergelijking hoeft nu niet op te gaan. Stratego is een leuk spelletje, maar haalt het niet bij een mooie pot bowlen. Doesman begon met 9/-X-X, daarna dipt hij in om pas twee beurten later weer toe te slaan en wederom twee dipjes te moeten verwerken. Gelukkig zet hij worp negen goed weg maar kan zich beurt tien niet lekker toe-eigenen. In het besef dat hij enkel spare 1 heeft weten te maken, zien we een hele vette kans vergaan om zijn 257 te evenaren.
Game twee wordt dankzij een overmoedige Bokman die een magere 118 werpt verloren. Hij werpt geen enkele strike. Hij gooit zelfs een drie. Hij wordt verbaal zwaar gestraft maar zet zijn straf om in een excuus voor een extreem onbeschoft badinerend gedrag zulks de Tieler bowlingbaan nimmer heeft aanschouwd. Moedwillig haalt hij het team in game drie naar beneden en lacht luidkeels als de teller van Doesman op 107 blijft steken. Hij eindigd zelfs met een 4/3. Spanjer is zichtbaar aangeslagen na een blik op zijn eindsaldo: 114. We zien precies waar hij werd gehinderd door zijn teamcaptain: 3|5 1|8 7|2 7|2. Bokman wordt de komende wedstrijden geschorst, maar na protest van de sponsor en een goed woord van de tegenstander wordt deze straf omgezet in een dweilstraf.
We verliezen met 3-1 en Doesman en Spanjer drinken een paar biertjes terwijl Bokman de banen dweilt.
Lullig voor hem, maar bowlen is en blijft een 'herensport' waar onbeschoft gedrag en onsportiviteit keihard worden aangepakt.

Geen opmerkingen: