zaterdag 1 december 2007

ABC van de bowlingsport




Darts: Een evengrote favoriet als bowlen bij het easy Sliderteam. Met Fordham als ultiem voorbeeld van zelfrespect en discipline.
In de bowlingsport doelen we op de 'pijltjes' die tussen de 3,60 m en 4,80 m vanaf de 'Foulline' staan. De voorschriften zijn:
ze mogen niet groter dan 3,1 bij 12 cm zijn en de onderlinge afstand moet gelijkmatig verdeeld zijn.
Deze pijlen zijn overigens in combinatie met de stippen trefzekere geleiders. Er zijn veel bowlers die niet verder kijken dan deze stippen en pijlen.

Double wood: Deze term gebruiken we als er twee pinnen in een Sparesituatie direct achter elkaar staan; 1-5, 2-8, 3-9. Het heeft meerdere namen: barmeid, fiets, dronken erectie, eentje in het donker, slaper of tandem.

Dovetails: Het gebied van de baan waar de twee verschillende soorten hout in elkaar worden geschoven op de 'voegje voegje' manier. ook wel de 'splitjes' of de 'piano toetsen'. De twee soorten hout zijn meestal: essen en grenen. tenminste als dat de correcte vertalingen zijn van Pine en Maple. Ik zou denken dat het achterste gedeelte minder hard hoeft te zijn. De eerste meters vangen de klap wel op. Verder is het een kwestie van afrollen. Dat zou wat mij betreft ook Rozenhout of Olijf mogen zijn. Als we kiezen voor Olijfhout, is de optie om olijfolie te gebruiken de beste. Dit is vrij vettig en vooral op topniveau kan dat voor verrassende resultaten zorgen.
Ahorn is erg mooi als je van blanke banen houdt.
We speelden in de zomer van 2006 een toernooi in Brazilië. De banen waren er van Palissander met aan het einde een stuk Ahorn. Lastig werpen met mijn vrij donkere bal. Halverwege verloor ik 'm geregeld uit het oog om het bij het Ahorn weer te zien opdoemen. Palissander is hier vrij duur, maar in Brazilië groeit het hier en daar nog.

Geen opmerkingen: