dinsdag 25 december 2007

Oscar Peterson


In zijn woning bij Toronto is zondag de invloedrijke jazzpianist Oscar Peterson overleden. Hij was 82.

Peterson speelde onder meer met Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Charlie Parker en Dizzy Gillespie. In de jaren '50 vormde hij een illuster trio met de bassist Ray Brown en de gitarist Herb Ellis. De Canadese jazzmuzikant won tal van prijzen, waaronder zeven Grammy's en een speciale Grammy voor zijn hele oeuvre in 1997.

Jazzgrootheden als Duke Ellington en Count Basie waren vol van hem. Herbie Hancock zei door hem te zijn gevormd. ,,Hij was de reden dat ik jazzpianist werd", zei de Canadese Diana Krall. Ook de 20-jarige Eldar Djangirov zei dat hij besloot jazzpianist te worden toen hij als jongen in Kirgiziƫ platen van Peterson hoorde.

Ook mensen buiten de jazzwereld spraken hun bewondering uit voor Peterson. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat met hem ,,een van de heldere lichten van de jazz" is heengegaan. Peterson werd onder meer gevraagd op te treden voor koningin Elizabeth II en president Richard Nixon. Voor de bruiloft van prins Charles met Lady Diana Spencer schreef hij een speciale suite.

In 1993 raakte hij door een beroerte gedeeltelijk verlamd aan zijn linkerhand. Na een twee jaar durende revalidatie ging hij toch weer optreden en nam hij enkele platen op voor het Telarc-label. Ondanks toenemende artritis en problemen met lopen, bleef hij doorspelen. Peterson overleed zondag nadat zijn nieren het hadden begeven.

Geen opmerkingen: