woensdag 5 december 2007

Hoe gooi je een strike - deel 1



Op dit instructie filmpje krijg je een strike te zien van de buitengewoon talentvolle Doesman. Doesman is uiteraard niet zijn echte naam. Na jarenlang lastiggevallen te zijn door fans, groupies en media gaat hij nu anoniem door het leven en leeft teruggetrokken in een Betuws landhuis met drie bowlingbanen in de kelder. Hij leeft daar samen met zijn vrouw Kim en trouwe Dalmatiër, Boris. Hij komt enkel de deur uit om de hond uit te laten en toernooien te spelen. Want, zo zegt hij, 'er moet wel brood op de plank'.

Maar goed. We zijn aan het onderwijzen en op deze instructiefilm ziet u in feite wat we in les 1 t/m 3 hebben geleerd. Approach, pendel, stappenplan en release.

U ziet hier hoe Doesman zijn internationaal bekende slider werpt. Als u goed kijkt ziet u dat de afstand tussen bal en baan nihil is. Er is geen enkele sprake van een stuiter. Waar vrijwel alle andere bowlers stuiterballen hanteren, vaak ook vanwege het vermeend effect door het gewichtsblok, legt Doesman de bal vanuit de schouder/onderarm/hand op de baan.
Vervolgens volgen we de bal op haar rit richting de pins. Doesman werpt iedere bal identiek en behoeft zodoende maar weinig correctiepunten in de gaten te houden. Een latje meer of minder naar de een of andere kant is meestal genoeg.

Volgende week bespreken we een strike van Bokman. Hij maakt wel gebruik van de stuiter, maar niet omwille van het effect. Hij gooit volgens de formule van Einstein. E=MC2. Volgens vrienden van Albert is deze theorie toevallig op de bowlingbaan waar Einstein speelde ontwikkeld. Hij liet de impact (energie) op de pins zien door het gewicht (van de bal; massa) in combinatie met de snelheid (celeratie).
Albert gooide met een tot 20 kg verzwaarde 16 ponder en bereikte snelheden tot 47 km per uur. In onze league is dat verboden. De bal mag maximaal 16 pond wegen. Volgende week ziet u hoe Bokman een 16 ponder met een snelheid van 40 km per uur de laan op stuurt. Een strike is - met deze snelheid en massa - een van de weinige zekerheden in het leven.

Geen opmerkingen: